Arama

Ahmet Mithat Efendi’ye ait kütüphanenin hazin sonu

Ahmet Mithat Efendi, kaleme aldığı yazılarla ve gerçekleştirdiği yayınlarla edebiyat tarihimizde kendine yer edinmiş önemli bir isim. Ahmet Mithat Efendi, edebiyat ve yayıncı kimliğinin yanı sıra büyük bir kütüphanenin de sahibiydi. Kütüphanesi, yerli ve yabancı pek çok kitaba, ansiklopediye, el yazması esere ve kendi el yazısıyla kaleme aldığı pek çok yapıta ev sahipliği yapıyordu. Binlerce kitabın bulunduğu bu kütüphane, Ahmet Mithat Efendi'den daha önce hayata gözlerini yuman damadı Muallim Naci'nin kitaplarını da barındırıyordu. Peki, Ahmet Mithat Efendi'nin kütüphanesine ne oldu?

  • 3
  • 16
TEKRAR ÇALIŞMAYA TEŞVİK ETMİŞTİ
TEKRAR ÇALIŞMAYA TEŞVİK ETMİŞTİ

📌 Veled Çelebi, üzerinde çalıştığı Türk dili hakkındaki son eserinin müsveddelerinden de olmuştu.

Durumu öğrenen Mithat Efendi, derhal kütüphanesinin anahtarlarını Veled Çelebi'ye teslim etmiş; "Kütüphanem sizindir, arzu ettiğiniz şekilde istifade ediniz!" diyerek onu aynı konuda tekrar çalışmaya teşvik etmişti.

🔸10 soruda "hace-i evvel" Ahmet Mithat Efendi

  • 4
  • 16
‘KÜTÜPHANESİNDE BİNLERCE CİLT ESER VARDI’
‘KÜTÜPHANESİNDE BİNLERCE CİLT ESER VARDI’

📌 Veled Çelebi, Ahmet Mithat kütüphanesinin hacmi, içinde bulunan kitapların çokluğu hakkında, "Kütüphanesinde binlerce cilt eser vardı" diyerek bilgi vermişti. Çalışması için oradan evine "kuman kuman" eser taşıdığını da belirtmişti.

Bu kütüphanenin Ahmet Mithat'ın ölümünden sonra ne olduğu konusu ise ilerleyen yıllarda gün yüzüne çıkmıştı.

  • 5
  • 16
AHMET MİTHAT’IN KÜTÜPHANESİNE NE OLDU?
AHMET MİTHAT’IN KÜTÜPHANESİNE NE OLDU?

📌 Ahmet Mithat'ın torunu Terhan Hanım, kütüphanenin zaman içinde dağıldığını anlatmıştı. Peki, Ahmet Mithat'ın kütüphanesine ne olmuştu?

Refi Cevat Ulunay, "Takvimden Bir Yaprak" köşesinde 1967 yılında yayımladığı bir yazısında, Ahmet Mithat Efendi'nin maddi ve manevi mirasına yeterince sahip çıkılmayışından yakınmıştı.

  • 6
  • 16
KESEKÂĞIDI YAPILMAK ÜZERE KÂĞITÇILARA SATILDI
KESEKÂĞIDI YAPILMAK ÜZERE KÂĞITÇILARA SATILDI

📌 Bu yakınmalardan biri de "Beykoz'daki evinden bütün kütüphanesini mavnalara doldurarak kesekâğıdı yapılmak üzere kâğıtçılara" satıldığına dairdi.

Bunun yanı sıra Ahmet Mithat Efendi 1940'lı yıllarda Tan gazetesi sayfalarında küçük bir ilan yer almıştı.

🔸Türklere dostluğu, İslam'a saygısı ile bilinen Gülnar Hanım

  • 7
  • 16
AHMET MİTHAT’IN KIYMETLİ ESERLERİ SATILIĞA ÇIKTI
AHMET MİTHAT’IN KIYMETLİ ESERLERİ SATILIĞA ÇIKTI

📌 "Kitap Meraklılarına: Müzayede ile Fevkalade Satış" başlığını taşıyan bu ilanda "Şeyhülmuharririn merhum Ahmet Mithat Efendi'nin kütüphanesinde mevcut olan bütün kıymetli eserler"in bir gün sonra saat ondan itibaren Ankara Caddesi Tan gazetesi sırasında 94 numaralı dükkânda satılacağı haber veriliyordu.

İlana göre satılan bu kitaplar arasında "Türkçe ve Fransızca bilumum tarih, edebiyat, lügat, eski ve yeni Türk tarihine ait eserler, müteaddit ansiklopediler" bulunuyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN