Arama

Ahmet Rasim'in Şehir Mektupları eserinden alıntılar

Edebiyatımızda yaşadığı çevreyi, şehri, gündelik hayatı yazıya dökme alışkanlığı yaygın olmadığı için Ahmet Rasim'in Şehir Mektupları'ndaki tanıklığı ayrı bir 'değer' mahiyetindedir. Ancak bu mektupların yayımlandığı günlerde ve edebiyat tarihi içinde kazandığı ünde Rasim'in dilinin de büyük payı vardır. Gördüklerini anlatmayı ve en sıradan olayların hikayesini bile dinletmeyi bilen Ahmet Rasim'in Şehir Mektupları eserinden alıntılar derledik.

  • 19
  • 20
Ahmet Rasim kısaca hayatı
Ahmet Rasim kısaca hayatı

1864 yılında İstanbul'da doğan Ahmet Rasim, Darüşşafaka Lisesini birincilikle bitirdi. 1927'den 1932'ye kadar İstanbul milletvekilliği yaptı. 1932 yılında vefat etti. Edebiyat dünyasına 1891 yılında dönemin gazete ve dergilerinde yazarak başladı. Servet-i Fünun, Mektep, Maarif, Hazine-i Flünun gibi yayın organlarında hem Fransızca'dan tercümeler; hem de hikaye, şiir ve fıkra türünde yazılar yayınladı.

  • 20
  • 20

Halka bilgi vermeyi gaye edinmiş biriydi. Bu tavrı Ahmet Mithat Efendinin geleneğiydi. İstanbul hayatını, yeme içme kültürünü ve edebiyat gündemini anlatan yazılar yazmıştır. Başlıca eserleri: Şehir Mektupları (1896), Resimli ve Haritalı Osmanlı Tarihi (1912), Eşkal-i Zaman (1918), Muharrir Bu Ya (1927).

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN