Arama

Ali Emiri'nin Osmanlı Tarih ve Edebiyat Mecmuası

Ali Emiri Efendi; hayatı boyunca topladığı kitapları Millet Kütüphanesi adıyla kurduğu kütüphaneye bağışlayan, Divanu Lugati't-Türk'ü ilim alemine kazandıran ve yayınladığı eserleriyle edebi hayatımıza hizmet eden çok yönlü bir şahsiyetti. Yayınladığı dergilerle edebiyat, tarih ve kültür hayatımıza katkılarda bulunmuştu. Onun çıkardığı, birbirinin devamı niteliğinde olan "Osmanlı Tarih ve Edebiyat Mecmuası" 20. yüzyıl edebiyatımızın çehresini yansıtmaktaydı. İşte Ali Emiri'nin bir son ve başlangıca ışık tutan Tarih ve Edebiyat Mecmuası...

  • 12
  • 13
YAYIN HAYATININ SONA ERMESİ
YAYIN HAYATININ SONA ERMESİ

Derginin kapanma hikayesi ise oldukça dikkat çekiciydi. Ali Emiri, 31 nüshada, kazara şeyhülislam oldu dediği Mustafa Sabri Efendi aleyhinde Ali Kemal'e hitaben bir makale yazdığını ancak bu makalenin sansürlendiğini söyler. Bunun üzerine Ali Emiri, Dahiliye Nezareti'ne gitmiş olsa da yayının devamını yayımlamak için müsaade alamaz. Bu duruma gücendiğini söyleyen Ali Emiri, dergiyi tatil etmeye karar verir. Böylece 31 sayı çıkan Osmanlı Tarih ve Edebiyat Mecmuası'nın yayın hayatına son verilir.

  • 13
  • 13

30 Eylül 1920 tarihli 31. sayısında "bundan böyle çıkmayacak olan mecmuanın "kāriîn-i kirâma arz-ı vedâ" ettiğini bildiren dergi iki yıllık bir aradan sonra 31 Ağustos 1338'de (1922) yeniden neşir hayatına girdiğinde artık Osmanlı hânedanı ve Osmanlı Devleti fiilen yoktu. Bu sebeple derginin başlığından "Osmanlı" kelimesi çıkarılmış, genel yayın çizgisinde ise herhangi bir değişiklik olmamıştı. Beş sayılık bu serinin son sayısı 31 Kânunuevvel 1338'de (31 Aralık 1922) yayımlanmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN