Aliya İzzetbegoviç’in “Özgürlüğe Kaçışım, Zindandan Notlar” eserinden alıntılar
Aliya İzzetbegoviç, verdiği siyasi özgürlük mücadelesiyle tüm İslam aleminde bir örnek olarak görülür. O, ideali ve davası için 14 yıl hapis yatmak mecburiyetinde kalmasına rağmen hayalinden ve hedefinden asla vazgeçmez. Hapisteyken dahi faaliyetlerine devam eder. Sizler için Aliya İzzetbegoviç'in hapishanedeki notlarından derlediği "Özgürlüğe Kaçışım, Zindandan Notlar" kitabından alıntılar hazırladık.
Giriş Tarihi: 29.04.2022
13:00
Güncelleme Tarihi: 29.09.2023
09:50
🔸 Sesini duymam için kulaklarımı keskinleştir Kavrayabilmem için hikmet ver bana Her yaprağa her taşa gizemli bir şekilde yerleştirdiğin öğretini Kuvvet istiyorum, fakat kardeşlerini ezmek için değil Sadece en kötü düşmanımı -kendimi- yenmek için Tanrım, değiştiremeyeceğim şeylere dayanmak için bana güç ver Değiştirebileceğim şeyleri değiştirmek için de cesaret Bir de ikisini tefrik etmek için hikmet.
Aliya İzzetbegoviç
Şerif Mardin'in Türk Modernleşmesi eserinden alıntılar
🔸 Kadınların ev dışında istihdamı ve üretime katılması yönündeki ısrarlı baskının psikolojik bir şekli de vardır: Bu, doğum yapmak, çocuk yetiştirmek ve aileye bakmak yoluyla kadının evde yarattığı iktisadi değerlerin tanınmamasından oluşur. Günde 10-12 saatini eve ayıran bu işçi, bu ev hanımı, istatistiklerimiz tarafından işsiz olarak sunulur ve "çalışmayan unsur" başlığı altında tasnif edilir. Hepimiz bir kadının ne kadar meşgul olduğunu bilir, ama aynı zamanda görmezden geliriz. Kadının çalışmasının bu şekilde gözardı edilişi, evi terkedip ailesine sırtını dönmesi için ona yapılan baskının bir başka ve bu kez ahlaki bir şeklidir. İslam kültürü diğer yöne gitmek zorundadır. Bunun başlangıcı da, annenin ve ev hanımmın işinin tanınması olacaktır.
Aliya İzzetbegoviç
Erol Güngör'ün Ahlak Psikolojisi ve Sosyal Ahlak kitabından tespitler
🔸 Bir milleti veya dönemi tanımak için onunla ilgili yazılı tarihleri okumak asla yeterli olmaz. Balzac'ın romanları olmaksızın on ciltlik bir Fransa tarihi dahi Fransız toplumunun hayatına dair vazıh bir resim sunamaz. Ancak onlarla birlikte, XIX. yüzyıl Fransız toplumunun yaşayışını tanıdığımız' söyleyebiliriz.
Aliya İzzetbegoviç
Mithat Cemal Kuntay'ın "Üç İstanbul"u
🔸 İdealleri insanlara empoze etmek üzere yapılacak her teşebbüs, onların isyanıyla neticelenir" (Amos Oz) ilave olarak, insan idealsiz yaşayamaz, en azından insan gibi yaşayamaz. Sevgi ve inanç meselesine gelince burada zorlamanın hiçbir faydası yoktur. "Dinde ikrah yoktur" (el-Bakara, 2/256)
Aliya İzzetbegoviç
Bakara Suresi 256. ayeti okumak için tıklayın
🔸 Tanıdığım biri öldü. Ölüm ilanını okurken şöyle düşündüm: Güçleri veya katılıkları sebebiyle korktuğu-muz insanlar vardır; yine hikmetleri veya farklı türden bir üstünlükleri sebebiyle saygı duyduğumuz, faziletleri sebe-biyle beğendiğimiz ve nihayet iyi huylulukları sebebiyle sevdiğimiz insanlar vardır. Öldükleri zaman, hakiki bir hüzünle ve telafi edilemez bir kayıp hissiyle hatırladığımız tek kişi sonuncusudur. Bana göre bu, sadece sevgi ve iyi huyluluğun zamana ve unutulmaya diğer her şeyden daha çok direnen ve ölüm dahil hiçbir şeyin sorgulayamadığı değerler olduğunun daimi bir delili durumumdadır. Bir anlamda sevgi ve iyi huyluluk insani ölümsüzlügü ispatlar.
Aliya İzzetbegoviç
Sultan II. Abdülhamid'in Türkçeye tercüme ettirdiği eserler