Anlamlı bir hayata geçişin yolu: Kitap okumak
Temel ihtiyaç listelerine hala girememiş olan kitaplar, hayat görgümüzü ve olaylara bakışımızı ilk elden etkileyen gerçeklerin iki kapakta toplanmış halidir. Hayatı boyunca kitap okumamış ve bunu bir eksiklik olarak görmeyen insanlar esasında pek çok duygunun çok sesli anlatımlarından mahrum kalmışlar ve hayatlarını belli kalıplara sıkıştırmışlardır. Hayatımızı anlamlı kılmanın, farklı iklimlere uzanabilmenin ve mana yolculuğunun yolu dün olduğu gibi bugün de kitapların gizemli, maceralı ve ilgi çekici dünyasından geçiyor.
Giriş Tarihi: 06.08.2023
13:34
Güncelleme Tarihi: 05.08.2024
08:51
Sesli dinlemek için tıklayınız.
İÇİMİZDEKİ O AĞAÇ
◾ Gerçekleştirdiğimiz tekil yahut çoğul kitap okumaları, bize kendi dünyamızı öğretirken derin bir bağ ile birbirine geçmiş olan kültürel kodları ve gerçekleri de göz önüne serer.
◾ Bu şekilde de kendi kurduğumuz özgürlük ağacımızı her daim diri ve yeşil tutma çabasını gösteriyoruz. Bu çaba bizi hem zinde hem de sürekli bir gelişime açık halde tutuyor.
(X) 10 MADDEDE KİTAP OKUMANIN ÖNEMİ
OKUDUKÇA ORTAYA ÇIKAN HAKİKATLER
◾ Kitaplar çıktığımız bu yolda bize yardımcı oldukları gibi aynı zamanda kavramların gerçek yüzünü de cömertçe gösteriyorlar. Özgürlük kavramını ele alalım.
◾ Okudukça aslında özgürlüğün her istediğimizi yapmak değil de neyi, nasıl yapmamız gerektiğini izah eden bir mefhum olduğunu anlıyoruz. Kitap , bize sadece pratik bilgiyi değil aynı zamanda bunun vicdani izdüşümü olan hakikatleri de öğretiyor.
(X) KİTAP KOKUSUNDAKİ HEYECANIN TANIMI
KAĞIT DÖŞELİ BİR YOLCULUK
◾ Okul çağlarımızdan bu yana bize dayatılan zorla kitap okuma söylevlerinin ve teşvik programlarının esasında ne manaya geldiğini de bu şekilde daha kolay idrak ediyoruz.
◾ İyi eserler kendisinden sonra okumamız gereken diğer metinleri de bize işaret ederek ince ve hassas kağıt döşeli bir yolculuğu bize hediye ediyorlar.
(X) ÜNLÜ YAZARLARIN KİTAP OKUMAK İLE İLGİLİ SÖZLERİ
TEVAZU
◾ Kitap okumanın insan kattığı en mühim değerlerden birisi de tevazu dur. Metinler içinde yüzen insan, karakterler ve olaylar vesilesiyle kendi benliğinin de farkına varır.
◾ Kitaplarda insanın içine düşen o aydınlatıcı fener , kişinin esasında kendi dert, sıkıntı ve tedirginlik sebebi olan duygularını sorgulamasına ve kendisine daha sahici, gerçekçi dertler edinmesi ne sebep oluyor.
(X) KİTAP OKUMAK BİZE NELER KAZANDIRIR?
YÜK MÜ, EMANET Mİ?
◾ Tarih boyunca hep bir statü olarak kabul edilen okuryazarlık; kişinin kendi kimliğini bulması, yolunu belirginleştirmesi ve yükünü bilmesi açısından farklı bir noktadadır.
◾ Gerçek okurlar, kitabı hayatlarının ayrılmaz bir parçası olarak kabul eden insanlar onu bir yükümlülükten ziyade kendilerine nasip olan bir emanet gibi görürler.
(X) FARKLI KİTAP OKUMA TAKTİKLERİ