Arama

Asım'ın neslinden diriliş nesline: Ünlü yazarlardan ideal gençlik

Farsçada "hazine" anlamına gelen genç kelimesi, bu dönemin insana bahşedilmiş bir hazine olduğunu apaçık ortaya koyar. İnsanın en dinamik ve coşkun yılları olan gençlik, ayrıca ünlü edebiyatçıların ve fikir insanlarının da üzerinde önemle durup kalem oynattığı bir zaman dilimini ifade eder. Yazarlar, toplumun içinde bulunduğu zor şartlardaki kurtuluş reçetesini çoğunlukla gençlikte görmüştür. Hepimizin aşina olduğu Asım'ın nesli düşüncesi bunun yalnızca bir örneğidir. Gelin Mehmet Akif'ten Necip Fazıl'a, Nurettin Topçu'dan Sezai Karakoç'a kadar ünlü edebiyatçılarımızın idealize ettiği gençlik anlayışına yakından bakalım...

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Asım kitabı hakkında bilmemiz gerekenler

📌 1924 yılında basılan Asım, yazılışı ile basılması arasındaki sürenin en uzun olduğu eserdir. Asım'ın ilk parçaları Sebîlürreşâd'da 1919 Eylül'ünde çıkmaya başlamış fakat Mehmet Akif'in Anadolu'ya geçiş faaliyetleri araya girdiği için uzun aralıklarla çıkmıştır.

ASIM'IN KONUSU

2615 mısradan oluşan kitap hacim olarak ilk Safahat'tan sonra en uzun manzum diyaloga sahiptir. Eser, Hocazâde, Köse İmam, Köse İmam'ın oğlu Âsım ve Hocazade'nin oğlu Emin arasında geçen diyaloglar ekseninde oluşturulmuştur.

Hocazâde ile Köse İmam arasındaki geçen konuşmalar, çoğunlukla memleket meselesi hakkındadır. Köse İmam oğlu Asım'dan dert yanar. Bozulan aile kurumuna ciddi eleştiriler yöneltilen eserde eski-yeni, halk-aydınlar, mektep-medrese çatışmaları yer alır. Gördüğü olumsuzluklar karşısında Köse İmam ümitsiz olsa da Hocazade Asım'ın neslinden asla ümidini kesmez. Bu nesil sayesinde İslam dünyası üzerindeki rehavet, çok geçmeden yok olacaktır…

🔎 Bunları biliyor musunuz?

➡ Akif'in ünlü "Çanakkale Şehitlerine" şiiri, Âsım'ın şiirinin sonlarına doğru Hocazâde tarafından söylenir. Yeni nesilden umutlu olan Hocazâde, gençleri beğenmeyen Köse İmam'a karşı Âsım'ın neslini savunurken kahramanlıklarının bir örneği olarak Çanakkale Savaşı'nı ele alır ve bu mükemmel destan ortaya çıkar.

Safahat'ı incelemek ve satın almak için tıklayınız

  • 5
  • 13
NECİP FAZIL’IN İDEAL GENÇLİĞİNİN YANSIMASI: BÜYÜK DOĞU NESLİ
NECİP FAZIL’IN İDEAL GENÇLİĞİNİN YANSIMASI: BÜYÜK DOĞU NESLİ

📌 "İslâm inkılâbının, ruhunu dökeceği kalıp gençliktir" diyerek gençlik hakkındaki tavrını ve duruşunu net bir şekilde gözler önüne seren Necip Fazıl, davasının taşıyıcısı olarak gençleri görmüştür. Şairin ilk muhatabı gençlik olduğu için birçok konferansına "Aziz Gençlik!" hitabıyla başlamayı adet edinmiştir.

➡ Edebiyatımızın aksiyoner ismi Necip Fazıl "Gençliğe Hitabe" isimli yazısında ideal gençlik tasavvurunu açıkça ortaya koyar. Bu yazı şairin gençlik manifestosu olarak nitelendirilebilir.

Ünlü şairin yazısında ifade ettiği gençliğin vasıfları ise şöyle:

"'Kim var? ' diye seslenilince, sağına ve soluna bakmadan fert fert 'ben varım! ' cevabını verici, her ferdi 'benim olmadığım yerde kimse yoktur! ' fikrini besleyici bir dâva ahlâkına kaynak bir gençlik..."

NECİP FAZIL KİMDİR?

📌 Şairin dünya görüşü ve davasını ortaya koyduğu İdeolocya Örgüsü isimli eserindeki gençlerle ilgili başlıklar oldukça dikkat çekicidir. Gençlik, Genç Adam, Görünmeyen Genç başlıklı yazılarında gençliğe yüklediği misyonu gözler önüne seren Necip Fazıl, İslam davasının gençler vasıtasıyla ihya edileceğini düşünür. Nitekim şaire göre gençler, toplumun dinamiği ve taşıyıcı gücüdür.

Necip Fazıl'ın ideal gençliği, ahlaki duruşu ve karakteriyle örnek, Hz. Muhammed ve ashabını kendisine rehber edinen ve herkesin "gerçek bir Müslüman" diyeceği hakikat ehli olarak karşımıza çıkar.

İdeolocya Örgüsü'nü incelemek ve satın almak için tıklayınız

📌 Usta şairin Büyük Doğu dergisi bahsettiği ideal gençliği yetiştirme noktasında büyük misyonlar yüklenmiştir. Necip Fazıl, hakim Cumhuriyet ideolojisinin idealize ettiği gençlik profiline alternatif olarak Büyük Doğu neslini ön plana çıkardı. Sistemin ön gördüğü Batılı, pozitivist ve pragmatist gençlik anlayışına karşı İslamcı düşünce geleneğiyle yoğrulmuş bir neslin oluşması için mücadele verdi.

"Büyük Doğu gençliği arslanlardan gür sesli,
Sahabe mayasından, Yüce Fatih'in nesli"

Necip Fazıl'ın Gençliğe Hitabesi'nin son sözleri ise çok çarpıcıdır. Usta şair, gençliğe tek vasiyetini şu sözleriyle açıklar:

"Genç adam! Bundan böyle senden beklediğim şudur: Tabutumu öz ellerinle musalla taşına koyarken, Anadolu kıtası büyüklüğündeki dâva taşını da gediğine koymayı unutma ve bunu tek vasiyetim bil! Allah'ın selâmı üzerine olsun...

Surda bir gedik açtık; mukaddes mi mukaddes!
Ey kahbe rüzgâr, artık ne yandan esersen es!"

Necip Fazıl'ın Çile'sinden 44 alıntı

Mekândan taşan edebiyat: Büyük Doğu Akademyası

  • 8
  • 13
NURETTİN TOPÇU’NUN BİR “İDEAL” ÇERÇEVESİNDE BULUŞAN GENÇLİK ANLAYIŞI
NURETTİN TOPÇU’NUN BİR İDEAL ÇERÇEVESİNDE BULUŞAN GENÇLİK ANLAYIŞI

📌 Ömrü boyunca Anadolu ve İslam medeniyeti sentezi için çabalayan Nurettin Topçu da ümidini gençliğe bağlayan edebiyatçılarımızdan… Aynı zamanda bir eğitimci olan Topçu'nun eserlerini incelediğimizde gençlere verdiği önemi hemen kavramak mümkündür. Topçu, okuyucusuna tarih boyunca inanç, ahlak, dürüstlük, adalet ve pek çok kavram ekseninde insanlığa örnek olmuş gençlik portreleri sunar.

➡ Prof. Dr. İsmail Kara Nurettin Topçu'nun gençlere verdiği önemi "Kendisini gençliğin dikkatli ve ciddi bir muhatabı kabul etmiş¸ kırk yıl boyunca açtığı sınıf kapısını mukaddes bir kapı bilmiştir." cümleleriyle anlatır.

➡ Topçu'nun gençliğe bakışı ve tanımlaması çağdaşlarına göre farklılık göstermektedir. Topçu, yalnızca biyolojik uygunluk açısından bir insanın "genç" olarak nitelendirilmesini kabul etmez. Ona göre gençlik kavramı bir ideal, inanç, aksiyon ve dava ile beslenmelidir.

🔎 İşte tam bu noktada Topçu'nun düşüncesinin ana merkezi olan "İsyan Ahlakı" devreye girer. Nitekim ünlü düşünüre göre İsyan Ahlakı, özellikle gençlerin esaretten kurtulmasına, kendilerini geliştirebilmesine ve olgunlaşmasına karşı çıkan her şeye bir başkaldırıdır. Yani bir nevi hareketin odak noktasıdır.

NURETTİN TOPÇU KİMDİR?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN