Arama

Batı'ya Batı'yı gösteren ayna Edward Said’den 25 alıntı

Edward Said, Şarkiyatçılık ile ilgili yaptığı eleştirilerle tanınan bir bilim insanı, teorisyen ve aktivist. Filistin asıllı Edward Said, İngilizce dışında başka bir dilin konuşulmasının yasak olduğu okullarda eğitim aldı. Bu eğitimler sırasında ona "Avrupalı olmayan öteki" olduğu öğretildi. Yaşamı, onun Şarkiyatçılığa karşı bakış açısını şekillendirdi ve zamanla "Batı'ya Batı'yı gösteren bir ayna" oldu. Edward Said'den 25 alıntıyı derledik.

İslam'ın olağanüstü "içtihat" geleneğinin yavaş yavaş kaybolması, zamanımızın en büyük kültürel felaketlerinden biri oldu; bunun sonucunda, eleştirel düşünce ve bireyin modem dünyanın sorunlarıyla cebelleşmesi de son buldu. Bunların yerine bağnazlık ve dogma hüküm sürüyor artık.

Oryantalizm (Doğubilim), Edward Said

Edward Said oryantalizme dair ne söyledi?

Yahudilerin yaşadığı felaketin bedelini Filistinliler ödüyor.

Kültür ve Direniş, Edward Said

Yersiz yurtsuz dolanıp durmak, bir eve sahip olmamak, bundan böyle hiçbir yerde kendini pek de evinde hissetmeyecek olmak, bu benim özgürlüğüm.

Yersiz Yurtsuz, Edward Said

Şeytan da bir zamanlar Cennet'te otururdu, bu yüzden onu daha önce görmemiş olanların ilk gördüklerinde meleklerle karıştırmaları mümkündür.

Entelektüel, Edward Said

Milliyetçilik bir yere, bir halka, bir mirasa ait olmanın beyanıdır. Bir dil, kültür ve âdet ortaklığı tarafından yaratılan yurdu onaylar ve bunu yaparken sürgünün getirdiği harabiyeti kovar. Aslında, milliyetçilik ile sürgün arasındaki etkileşimin Hegel'in efendi-köle diyalektiğine, birbirlerini şekillendiren ve kuran zıtlara benzediğini söylersek fazla ileri gitmiş sayılmayız.

Kış Ruhu, Edward Said

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN