Arama

Bir dava adamı Necip Fazıl'dan okumanız gereken kitap ve alıntılar

Edebiyatımızın Baki'den sonra ikinci "Sultanu'ş Şuara" unvanına sahip üstadı Necip Fazıl, fikirleri ve eserleriyle düşünce dünyamızda derin izler bıraktı. Otuzlarında iken her şeyi bırakıp, sıfırdan yepyeni bir hayata başlayan mücadele adamı Kısakürek, Yunus Emre'den, Fuzuli'den, Yahya Kemal Beyatlı'dan miras aldığı edebiyata boyut atlattı. Onun için İslami değerler kutlu davasıydı. Necip Fazıl Kısakürek'ten okumanız gereken kitap ve alıntıları derledik.

  • 23
  • 26

"«Niçin?» ve «nasıl?» dan kurtuldun mu, anlarsın!
Bırak, batakta akıl, dibi arasın varsın!...
Mümin, aklı da böyle anlar, mucizeyi de...
Ölçü ruhun, doğruda, güzelde ve iyide."

I Necip Fazıl Kısakürek

  • 24
  • 26

"Yeter Allahtan korkmak, eğer gaye ilimse;
Ve cahil kalmak için, yeter güvenmek nefse!..."

Necip Fazıl'ın kaleminden çocukluk anıları

I Necip Fazıl Kısakürek

  • 25
  • 26

"Allaha inandım de, sonra dosdoğru yürü!
Hakikat sana teslim, imanından ötürü..."

Nurettin Topçu ve Necip Fazıl nasıl barıştı?

I Necip Fazıl Kısakürek

  • 26
  • 26
NECİP FAZIL KISAKÜREK KİMDİR?
NECİP FAZIL KISAKÜREK KİMDİR?

Necip Fazıl, 26 Mayıs 1905't İstanbul'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Amerikan ve Fransız kolejlerinde yaptı. Bahriye Mektebi'nde 3 yıl okuduktan sonra diploma almayı beklerken okul 4 yıla çıkarılınca bıraktı.

İstanbul Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdikten sonra Fransa'da Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde okuyan Necip Fazıl, bu dönemde Paris'te yaşadı. Şiirleriyle şöhret kazanan Üstat, hayatının dönüm noktasında, Beyoğlu Ağa Camisi'nde vaaz veren Abdülhakim Arvasi ile tanıştı ve onun yanından bir daha hiç ayrılmadı. Ardından hayat tarzını tamamen değiştiren Necip Fazıl, hemen tümünde üstün bir ahlak felsefesinin savunulduğu Tohum, Para, Bir Adam Yaratmak gibi tiyatro eserlerini birbiri ardına Türk edebiyatına kazandırdı.

Yaşamı boyunca büyük bir fikir mücadelesi veren, konferanslarla Anadolu'yu canlandıran ve eserleriyle pek çok ödüle layık görülen Kısakürek, 25 Mayıs 1983'te vefat etti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN