Bir dava adamı Necip Fazıl'dan okumanız gereken kitap ve alıntılar
Edebiyatımızın Baki'den sonra ikinci "Sultanu'ş Şuara" unvanına sahip üstadı Necip Fazıl, fikirleri ve eserleriyle düşünce dünyamızda derin izler bıraktı. Otuzlarında iken her şeyi bırakıp, sıfırdan yepyeni bir hayata başlayan mücadele adamı Kısakürek, Yunus Emre'den, Fuzuli'den, Yahya Kemal Beyatlı'dan miras aldığı edebiyata boyut atlattı. Onun için İslami değerler kutlu davasıydı. Necip Fazıl Kısakürek'ten okumanız gereken kitap ve alıntıları derledik.
Giriş Tarihi: 25.05.2020
15:10
"Hakikat mi? Hakikat sadece Allah'ın dilediği ve O'na bildirdiğidir."
I Necip Fazıl Kısakürek
Allah Resulünün mübarek hayatları…
Eserin yazılışı bir hayli maceralı. İlk olarak 1950 tarihinde kaleme alınan eser, 1952 Büyük Doğu' döneminde 'Allah'ın Sevgilisi' ismiyle pek kısa bir bölümü tefrika edildi. 1956'da bu kez 'O' başlığıyla yayınlanmaya başladı. Fakat daha sonra yarım kalsa da 1969'da nihai şekline ve ismine kavuştu.
Çöle İnen Nur, Siyer kitaplarının alışılmış anlatımlarından farklı bir üslubu yansıtır. Eserin takdiminde bu farklılık şöyle ifadelendirilir: "Tefsir, hadîs, siyer ve nakil olarak en emin kaynaklardan devşirili ve kaynaklarını tek tek göstermek tasasından uzak bu eser, 'Başlangıç' yazısında da belirtildiği gibi, sadece iman sahiplerine hitap edici, hiçbir aklî teftiş, tespit ve ispat gayretine düşmeyici, mutlak 'doğru' üzerine hissî ve teessürî bir çatı kurucu ve eğer bir kıymeti varsa onu bu noktada toplayıcı bir denemedir; ve akla verdiği pay, onu bazı noktalarda yine akılla iptal etmekten ibarettir. Bu bir ilim değil, sanat eseridir ve ilmin içini ve dışını tahkik selâhiyetinde olmadığı mukaddes kapıya ancak, inanmış ve teslim olmuş sanat tavriyle sokulmaktan başka çare yoktur. "
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın
"Müslümanlıkta bir, kadınlıkta bir... Hizmette, şefkatte, yakınlıkta bir... Hadice, Hadice, büyük ve temiz; Öz anneden daha aziz annemiz..."
I Necip Fazıl Kısakürek
Hayat hikâyesini bazı eserlerinde gereğince yazmış olduğunu, ancak asıl ruh hayatını, ruhunun kafa kâğıdını resimlendirmek istediğini dile getirmiş olan Necip Fazıl, bu eseriyle geçmiş, özellikle çocukluk günlerinin perdesini bir daha aralar. Kafa Kâğıdı, olayların dış tezahür çizgilerinden ziyâde, onları doğuran ruhî oluşları tesbite yönelik bir otobiyografidir.
Necip Fazıl'da 'maarif' meselesi
Eser, Anadolu kapılarının Müslüman Türke açıldığı 1071 Malazgirt Zaferinden başlayarak, Türkiye tarihine memleketin doğu ucundaki bir köşesinden terkibî bir bakışın temsilidir. 1967'de yazılan piyeste, Altun Halka'nın yedincisi Ebu'l Hasan Harkanî'nin kabriyle şereflenmiş Kars şehri, zamanın bir sinema şeridi gibi üzerinde canlandığı bir tarih tablosudur.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın