Arama

Bir hikaye iki şair: Fuzuli ve Sezai Karakoç’un Leyla ile Mecnun’u

Leyla ve Mecnun kıssası, Arap edebiyatının bir mahsulüdür. Onu kaleme alan şairlerce yeni kazanımlar elde eden bu hikâye, gittikçe daha derin manalara bürünmüştür. İran edebiyatından Genceli Nizami ile tertipli bir metin haline gelen kıssa, 16. yüzyılın yetkin isimlerinden biri olan Fuzuli'nin kalemiyle geleneğin en seçkin metinlerinden biri olmuştur. Fuzuli'den yüzyıllar sonra ise Sezai Karakoç, geleneğe yaslanan sanat anlayışının yanında modern anlamda bir Leyla ile Mecnun hikayesi yazmıştır. Peki, farklı çağlara ait her iki metnin birleşen ve ayrışan noktaları nelerdir?

  • 17
  • 17

Her edebi metnin temel anlatım örgüsünü o metnin yazıldığı dönemin tarihi ve kültürel ortamı belirler. Fuzuli ve Karakoç'un tarihi ve edebi ortamında farklılıklar bulunması, elbette hikayeye ve hikaye kahramanına yüklenen misyonu da değiştirmiştir.

Sezai Karakoç'un da ifade ettiği gibi Leyla ile Mecnun hikayesi "herkes için değişik ve ayrı dozda bir otobiyografyadır, herkesin yüreğinden geçen bir coğrafya , herkesin yaşadığı bir iç tarih, bir panorama, topografyadır." Bu sebeple de Fuzuli ve Karakoç'un Leyla ile Mecnun'u iki ayrı şaheser olarak karşımızda durur…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN