Arama

Bir lügat savaşçısı: Şemseddin Sami'nin dil hakkında görüşleri

Tanzimat döneminin en üretken yazarlarından biri olan Şemseddin Sami, Türk edebiyatının ilk kapsamlı sözlüğünün ve telif romanının sahibiydi. Elli dört yıl ömür süren Sami, bu kısa hayatına kırktan fazla eser sığdırdı. Çalışmaları ile dil alanında ortaya aşılmaz eserler çıkaran yazar, bugün dahi kitapları ile yaşamayı sürdürüyor. Vefatının 120. yılında Şemseddin Sami'nin filolojiye ve sözlükçülüğe dair kıymetli görüşlerinden alıntılar derledik.

💠

"Lügat kitabına olan ihtiyaç tabii ve zaruri olduğundan eskiden beri lisanını yazmağa başlayan her kavim ve her ümmet, teşebbüsten çok geçmeden lisanının lügâtini zapt ile bir lügat kitabı vücuda getirmeğe mecbur olagelmiştir."

Şemseddin Sami

Sezai Karakoç'un milletine seslenişi: Kutlu Millet Gerçeği eserinden tarihi cümleler

💠

"Tahsile kendi lisanımızdan bed' etmeyişimizin sû-i neticesi olarak okuduğumuz ulumun ve ez-ân cümle sarf ve nahvin asıl ve esas ve maksadından bîhaber kalıp ve okuduğumuz nedir ve ne işe yarar? Bunun da farkına varmaksızın papağan gibi okuruz."

Şemseddin Sami

Unutulmaya yüz tutmuş az bilinen deyimler

💠

"Zira kendi lisanının mükemmel bir lügatine malik olmayan kavim kütüphaneler dolusu kitaplara malik olsa dahi yine mazbut bir lisan-ı edebîye malik addolunamaz."

Şemseddin Sami

Necip Fazıl'ın şahitliği

💠

"Kendi lisanını edebiyatıyla bilmeyen ise yukarıda dediğimiz gibi diğer bir lisan dahi öğrenemeyip cahil kalır."

Şemseddin Sami

Gönül coğrafyamız

💠

Dilimiz lisân-ı Türkî'dir, bu lisana mahsus lügat kitabına dahi başka isim düşünmek abestir.Lisan kelimelerden mürekkeptir ki bu kelimeler dahi her lisanın kendine mahsus birtakım kavâidine tevfîkan tasrif ve terkip edilerek insanın ifâde-i merâm etmesine yararlar.

Şemseddin Sami

Kemal Sayar'ın insan ruhunu çözümlediği eseri: Ruh Hali

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN