Bir oruç hediyesi: Tuhfetü's- Sa'imin
Çağları aşan, ışığıyla günümüzü aydınlatan Mevlana Celâleddin Rumi'nin oğlu Sultan Veled, babası gibi manzum ve mensur birçok eser kaleme alır. "Çocuk babasının sırrıdır" hadis-i şerifinin vücut bulmuş hali olan Sultan Veled, Mevlana'nın izinden giderek, bizlere birçok kıymetli eserlerini miras bırakır. Bunlardan biri de şüphesiz orucun hikmet ve faziletini anlattığı "Tuhfetü's Sa'imin" adlı kitabıdır.
Giriş Tarihi: 28.03.2023
13:53
Güncelleme Tarihi: 28.03.2023
13:56
Şehvet-i hûrden sitâre nahs dân târik-i dil
Nûr gerdâned çü mâhet der-heme keyvân sıyâm
◼ ◼ ◼
Beytin manası:
◾ Bu beyitte oruç ile ulaşılan mertebenin yükseklik ve seçkinliği anlatılmıştır. Geceleyin ay, ak ve parlak olduğunda herkes onu parmakla gösterir.
◾ Layıkıyla oruç tutan kimse de bu ay gibi seçkin olur ve parmak ile gösterilir. Böylece beyitte yine teşbih sanatının yapıldığı görülmektedir.
Türk lehçelerinde "iftar"
Hande-i sâ'im be-ez ahvâl-i muftır der-sücûd
Zân ki mî-binşânedet ber-hân-ı er-Rahmân sıyâm
◼ ◼ ◼
Beytin manası:
◾ Bu beyitte oruç sayesinde nasıl yüksek bir mertebeye ulaşılacağı anlatılmıştır. Çünkü oruç, yalnız Allah (CC) için tutulur ve ecrini sadece O verir. Cenab-ı Hakk'ın sofrasına, salih bir şekilde orucunu eda edenler oturacaktır.
Rûze- çün rûzet koned rûşen-i dil ü sâfî-revân
Rûz-ı 'îd-i vasl-ı şeh-râ sâhte kurbân sıyâm
◼ ◼ ◼
Beytin manası:
◾ Bir kulun en özel bayramı, Yüce Allah'a (CC) kavuşacağı gündür , o vakit sunulacak en değerli armağan ise oruçtur. Yani oruç, Cenab-ı Hakk'a kavuşamaya bir sebeptir.
Türk lehçelerinde "Ramazan"
Zûd bâşed kez girîbân-ı bekâ ser ber-zened
Her ki der-ser efkend mânende-i dâmân sıyâm
◼ ◼ ◼
Beytin manası:
◾ Sultan Veled kasidesinin son bölümünde orucun kişiyi bekabillaha ulaştıracağını söyler. Bekabillah, en yüksek makam manasına gelir.
◾ Bu makama ermenin yolu oruçtur, o zaman insanoğlu bu ibadeti baş tacı etmeli ve onu severek, isteyerek tutmalıdır. Ancak böyle istediği en yüksek makama erişir.