Arama

Bir oruç hediyesi: Tuhfetü's- Sa'imin

Çağları aşan, ışığıyla günümüzü aydınlatan Mevlana Celâleddin Rumi'nin oğlu Sultan Veled, babası gibi manzum ve mensur birçok eser kaleme alır. "Çocuk babasının sırrıdır" hadis-i şerifinin vücut bulmuş hali olan Sultan Veled, Mevlana'nın izinden giderek, bizlere birçok kıymetli eserlerini miras bırakır. Bunlardan biri de şüphesiz orucun hikmet ve faziletini anlattığı "Tuhfetü's Sa'imin" adlı kitabıdır.

Hîşten-râ ber-zemîn zen küh-i gavgâ-yı nefs

Dest ü pâ mî-zen ki ne frûşem çünîn erzân sıyâm

Beytin manası:

◾ Şüphesiz oruç, kolay bir ibadet değildir, nefis ile çetin bir savaş gerektirir. Nefis o kadar saldırgandır ki onu çabasız yenmek asla mümkün değildir. Bu yüzden oruç, insanı kendisinden ve dışardan gelecek her türlü beladan musibetten korur, güçlendirir.

Az bilinen divan şairlerinden beyitler

Gerçi îmân hest mebnî ber-binâ-yı penc rükn

Lîk vallah hest ez-ânhâ a'zamul'l-erkân sıyâm

Beytin manası:

◾ Bu beyitte oruç, İslam'ın 5 şartına benzetilmiştir. Nasıl ki dünya hava, su, toprak ve ateşten oluşuyorsa İslam'ın temelinde oruç bulunur.

İslam'ın kökü, bir oruç ağacı gibidir. Ağacın kökü oruç, dalları ise diğer rükünlerdir. Böylelikle bu beyitte teşbih sanatının uygulandığını da görmekteyiz.

Şîr çün bâşî ki to ez rûbehî lerzân şevî

Hîre gerdâned to-râ ber-bîşe- i şîrân sıyâm

Beytin manası:

◾ Beyit, oruç tutan kimsenin nasıl parmak ile gösterildiğini anlatır. Önceden bir tilkiden bile korkan kişinin, bu ibadet sayesinde karşısına çıkabilecek her şeye galip geleceği yer almaktadır. Kısacası orucun kişiyi cesaretlendireceğini anlatmaktadır.

Divan edebiyatından beyitler ve anlamları

Çün hayât-ı 'âşıkân ez-matbah-ı cân tîre bûd

Pes müheyyâ kerd behr-i matbahî îşân sıyâm

Beytin manası:

◾ Oruç karşısında çekilen meşakkatin insanı cennete götüreceği anlatılır. Bu zahmetin kişiyi özgürleştirdiği ve ruhuna eşsiz bir rahatlama hissi kattığı söylenir. Bu ibadet sonsuz manevi nimetler ile insanı donatır.

Der-sıyâm er pâ nihî şâdî künân nih pâk şâd

Çün harâmest ü ne-şâyed pîş-i gamnâkân sıyâm

◼ ◼ ◼

Beytin manası:

◾ Orucunu içten ve sevinç duyarak tutan kimseler için sırlarla dolu kapılar açılır. Bu ibadeti içten gelmeyerek eda eden kimseler sadece aç kalmış olur. (Vücuduna işkence etmiş olur). Oruca sevinç ve zevk ile tutanlar yalnızca bu ibadetin şevkine ermiş insanlardır.

Sultan Veled kimdir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN