Bir şair olarak III. Murad'ın portresi
III. Murad, Osmanlı tarihinde huzurun adıydı. Devlet onun döneminde en geniş sınırlarına ulaştı. Âlimlere ve sanatkârlara özel önem veren Sultan III. Murad, sadece devlet yönetmekle kalmayarak birbirinden güzel sanat eserleri de üretti. Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra en çok Türkçe şiir yazan padişah olan III. Murad, "Muradi" mahlasıyla şiirler yazdı.
Giriş Tarihi: 29.09.2021
12:14
Güncelleme Tarihi: 17.02.2024
11:32
📃 "Bir şâhsın ey şâh ki sen şâh-ı cihânın Medh ile doludur döneli günbed-i hadrâ Sağa ve sola baş saluben serv-i hırâmân Tevhîdin eder şevk ile şâhâ senin âlâ Ede mi Murâdî yalınız hamdini yâ Rab Her kûşede zikrinle doludur nice gûyâ" 📌 III. Murad şiirlerinde, kendi inanç dünyasını dile getirir. Dünyanın geçiciliği , süslü bir yurt olması, tevekkül ve teslimiyet şiirlerin ana temasını oluşturur. Yukarıdaki "Tevhîdin eder şevk ile şâhâ senin âlâ " mısrasından anlayacağımız üzere; Muradi'ye göre tüm canlılar her an Allah Teâla'yı zikreder.
(X) 🔍 Bilgi Notu: 49 yaşında vefat eden III. Murad, Ayasofya Camii avlusunda bulunan türbeye defnedilmiştir. (X) 📍 İlginç Bilgi: III. Murad'ın türbesini Mimar Sinan yapmıştır.
Baki kimdir? 1526 – 1600 yılları arasında yaşamış divan şairi. Kadılık ve kazaskerlik görevlerinde bulunan, "Sultanu-ş Şuara" unvanı ile tanınırdı.
Alıntı "Ey gönül a'yân-ı devlet içre himmet kalmadı Kimden umarsın kerem ehl-i mürüvvet kalmadı"
"Şairler Sultanı" Baki kimdir? Öğrenmek için tıklayın
📜 Tasavvufi yönelişlere sahip olan III. Murad, şiirinde Allah'ı (CC) zikrettiği kadar, pişmanlığını bol bol dile getirerek Yüce Allah'a (CC) yakarır.
"Uyan ey gözlerim gafletten uyan Uyan uykusu çok gözlerim uyan Azrail'in kastı canadır inan Uyan ey gözlerim gafletten uyan Uyan uykusu çok gözlerim uyan
Semavatın kapıların açarlar Âlemlere rahmet suyun saçarlar Seherde kalkana hülle biçerler Uyan ey gözlerim gafletten uyan Uyan uykusu çok gözlerim uyan
Seherde uyanırlar cümle kuşlar Dillu dillerince tesbihe başlar Tevhid eyler dağlar, taşlar, ağaçlar Uyan ey gözlerim gafletten uyan Uyan uykusu çok gözlerim uyan
Bu dünya fanidir sakın aldanma Mağrur olup tacu tahta dayanma Yedi iklim benim diye güvenme Uyan ey gözlerim gafletten uyan Uyan uykusu çok gözlerim uyan
Benim, Murad kulun, suçumu affet Suçum bağışlayıp günahım ref'et Rasûl'ün sancağı dibinde haşret Uyan ey gözlerim gafletten uyan Uyan uykusu çok gözlerim uyan"
📌 Muradi'nin bestelenerek milletimiz arasında çok sevilen yukarıda tam metnini verdiğimiz "Uyan Ey Gözlerim" başlıklı eseri, baştan aşağı cürümlerinden pişman olan bir dervişin Allah Teâlâ'ya yakarışıdır. Şiirde; dünyanın geçiciliği, gaflet uykusu, Allah'ın (CC) rahmeti ve ölümün her an bizi bulabileceği dile getirilerek uykudaki gözlere ve kalbe sitem edilir.
Fuzuli kimdir? 1494 – 1556 yılları arasında yaşayan divan şairi. Türkçe'nin dışında Arapça ve Farsça olarak da şiir yazmıştır. 3096 beyitlik "Leyla ile Mecnun " mesnevisi ile tanınır.
Alıntı "Beni candan usandırdı cefâdan yâr usanmaz mı Felekler yandı âhımdan murâdım şem'i yanmaz mı"
İslam’a adanmış bir gönül
🔵 III. Murad, yetişme itibari ve yapısı ile Osmanlı ailesi içinden tebarüz eden mühim şahsiyetlerden birisi idi. İslami ve fenni ilimlere büyük ölçüde vakıf olan padişah, bazı ilimlerde ileri derecede bilgindi. Sultan; tarih, edebiyat, şiir ve savaş sanatları ile ilgilenir, bu meseleler üzerine okumalar gerçekleştirirdi. Yeniliklere açık olan padişah, yapılan işlerin iyi değil mükemmel olmasını arzu ederdi. Etrafındakilere hediyeler vererek gönüllerini kazanır, kalpleri fethederdi. III. Murad sarayda âlimleri, şairleri ve şeyhleri toplayarak dersler yapar, onlarla sohbet ederdi. Kendisine sunulan eserlere yüksek meblağ ile mukabele eden Sultan, bilhassa ilim ve sanat ehli tarafından çok sevilirdi.
Ahmed-i Dai kimdir? Doğum tarihi bilinmeyen, 1421'de vefat ettiği düşünülen şair. Üç padişah devri görmüştür. Alıntı "Şükrâne senin yoluna bin cân ola bir gün Kim hazretine ermeğe imkân ola bir gün"
📌 III. Murad'ın ilmi ve dini yaşantısı araştırmacıların da ilgisini çeker. Bu minvalde geçtiğimiz günlerde VAV TV'de yayınlanan Doğu'dan Batı'ya Tarih programında konuşan Prof. Dr. Abdulkadir Özcan ve Doç. Dr. Türkan Alvan ;
"Gerçekten dindar bir padişahtır. 21 yıllık bir saltanatı var. Her gece teheccüd namazı kılar. Aziz Mahmud Hüdai ile yazışmıştır. Sultan III. Murad çocukluğundan beri uykusunda sesler duyan bir padişahtır. Burada araya rüya meselesi giriyor. Bu sebeplerle tasavvufa yönelerek İslam'a sımsıkı sarılır. Zahir ve batın padişahı olmaya çalışmıştır. Dervişleri vardır ve icazetname vermiştir. Adı silsilelerde geçen tek derviş padişahtır. 19. yüzyılda Tabibzade'nin "Silsilename-i Sufiyye"de adı geçer. Sultan III. Murad yaşamı boyunca manevi arayışına devam eder. Tasavvuf erbabı III. Murad'ı "ehl-i sünnet"in son hamisi olarak kabul eder."
cümleleri ile Sultan III. Murad'ın manevi yönüne ışık tuttuk ları gibi onun, bir gönüller sultanı olduğunu da vurgularlar.
Programın tamamını izlemek için tıklayın
📌 III. Murad, padişahlık tahtında Yüce Allah'ı (CC) arayan bir gönül sultanıdır. Hayır, hasenatı çok seven padişah, şehzadeliği döneminde Manisa'da, bir külliye inşa ettirir. Külliye; cami, medrese, imaret ve tabhaneden oluşur. Ruhi hastalıklar çekenler için Toptaşı Tımarhanesi'ni inşa ettiren Sultan, bu hususa ciddi manada eğilir. Sultan III. Murad, Efendimize (SAV) büyük ve derin bir sevgi besler. Bu sevginin tezahürü olarak Medine'de mektep, medrese, zaviye ve imaretten oluşan bir külliye inşa eder. Ayrıca "Şehirlerin Anası" kabul edilen Mekke'de; Kâbe-i Şerif'i tamir ettirip, duvarlarını ve Haremdeki kubbeleri mermer döşetir. Hicazdaki su yollarını da temizlettirip tamir ettirerek tüm mahlûkata hizmet eder. III. Murad millete hizmet etmenin Allah Teâla katındaki değerini bilen bir gönül eridir.
Tabhane nedir? Tabhane günümüz Türkçesiyle mutfak demektir. Osmanlılarda tabhane ise yemek pişirilip dağıtılan yerdir (X) 🔍 Bilgi Notu: Osmanlı harfleri ile kitap basımı ilk defa III. Murad döneminde gerçekleşir. 1588'de basılan ilk kitabın adı "Usulü'l-Oklidis "tir. Geometri ile alakalı eserin basımına III. Murad bizzat ferman çıkararak izin vermiştir. (X) 📍 İlginç Bilgi: III. Murad döneminde, yedi mübarek gece olan Regaib, Mevlid, Miraç, Kadir, iki bayram ve Berat gecelerinde camilerde kandil yakılması geleneği başlamıştır. Bu vesile ile milletimiz bu gecelere "kandil" demeye başlar. Bugün dahi bu anlayış devam eder.
Kırk Hadis kültürü nasıl oluştu? Okumak için tıklayın