Arama

Bir varoluş mücadelesi: Kıbrıs edebiyatı

Türkiye'nin yavru vatanı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından gerçekleşen görüşmeler sonucunda kurulur. Çetelerin ve terör örgütlerinin bütün saldırılarına karşın maddi ve manevi birçok alanda önemli mücadeleler verilir. Bu mücadelelerin en etkili olanı ise edebiyat sahasında olur.

İlk tiyatro eseri

◾ Namık Kemal'in öğrencisi Hasan Nef'i, "Felaket" adlı bir tiyatro eseri kaleme alır ve hocasına teslim eder. Hocası ise bu eseri payitahta gönderip Ahmet Mithat Efendi'nin matbaasında bastırılmasını rica eder. Böylece Kıbrıs'ın ilk tiyatro eseri 1875 yılında basılır. Böylelikle o zamana kadarki ilk tiyatro oyununun Kaytazzade Mehmed Nazım Efendi'nin "Safa yahut Netice-i İbtilâ" olduğu kanısı değişir.

Bu isimler kuşak olarak İngiliz döneminde "Genç Tanzimatçılar" olarak anılırlar.

Hasan Nef'i kimdir?
Mağusa hâkiminin yeğeni olan Hasan Nef'i, Namık Kemal ile çok sıkı dostluk kurar. Hatta şair sürgünden kurtulunca onunla birlikte İstanbul'a gider. Payitahta yerleşir ve yıllarca özlemini duyduğu bu şehirde vefat eder.

Doç. Dr. Emin Onuş, Namık Kemal'in büyük ses getiren tiyatro oyunu hakkında şunları belirtir:

"Namık Kemal'in Vatan Yahut Silistre'si Mağusa Limanı'nda tarihi bir ambarda oynanıp hasılatı toplanıyor. Orduya yardım olarak gönderiyorlar ve bunu devamlı olarak yapıyorlar."

Kahvehanelerin Kıbrıs'taki önemi

◾ Kıbrıs Türkleri, her türlü alanda mücadele verirler. Bu sahalardan biri de edebiyattır. Kahvehaneler, vatanlarını koruma ve savunma planları yapan mücahitler ile doludur.

Ancak mücadeleler alenen yapılamaz. Bunun için en iyi kamufle yerleri olan kahvehaneler kullanılır.

◾ Kahvehanelerin her ne kadar Kıbrıs Türklerinin kültürüne katkısı olsa da kutsal bir amaç için kullanılır. Bu konuyla alakalı Dr. İsmail Bozkurt şu ifadelerde bulunur:

"Kıbrıs'ta bir kahvehane kültürü vardır. Kahvehane kültürü bir sosyalleşme aracı konumunda. İnsanların gidip birbiriyle dertleştiği ve o milli mücadele dönemlerinde de temel bir rol oynar. Şimdilerde bunlar çok kalmadı. Özellikle Lefkoşa'da ciddi bir kahve kültürü bulunuyordu ama günümüzde bu durum maalesef değişmiş halde. Kahvehaneler gitti yerine kafeler geldi."

İslam'ın Kıbrıs'taki mührü: Hala Sultan

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN