Cahit Zarifoğlu’nun Bir Değirmendir Bu Dünya Kitabından 15 Alıntı
"Yedi Güzel Adam" şiiriyle hafızalarda ve gönüllerde yer edinen şair ve yazar Cahit Zarifoğlu, sözleriyle, şiirleriyle bir Müslüman olarak nasıl bir yaşam sürmemiz gerektiğini, şairce yaşamayı öğretti bize... Yetişkinler için kaleme aldığı eserlerin yanında çocuk edebiyatına da yazılarıyla katkıda bulundu. Zarifoğlu'nun kişiliği ve şiiri üzerinde, Necip Fazıl Kısakürek ile Sezai Karakoç'un büyük etkisi oldu. Yazı hayatı boyunca lisedeki arkadaş grubuyla birlikte hareket etti. Kendi yeniliğinin peşine düşen Zarifoğlu'nun "Bir Değirmendir Bu Dünya" kitabından 15 alıntı derledik.
Giriş Tarihi: 11.11.2021
21:07
Güncelleme Tarihi: 11.11.2021
21:53
Bir Değirmendir Bu Dünya, sf.19
"Yolda karşılaştığımız bir dostla ayaküstü falan kişiyi gıybet ediveririz de, iş nutuk çekmeye gelince, gıybet konusundaki hadis-i şerifleri sıralamakta arkamızdan kimse yetişemez. Dinleyen bizi hiç gıybet etmez sanır."
Bir Değirmendir Bu Dünya, sf.19
◾ İstanbul'da üniversite öğrenimi gördüğü dönemde Cahit Zarifoğlu'nun kişiliği ve şiiri üzerinde, Necip Fazıl Kısakürek ile Sezai Karakoç'un büyük etkisi oldu.
◾ Yazı hayatı boyunca lisedeki arkadaş grubuyla birlikte hareket eden Zarifoğlu'nun şiirleri, mart 1966'da yeniden çıkmaya başlayan "Diriliş" dergisiyle "Türk Dili" ve "Soyut" dergilerinde, Cemal Süreya'nın "Papirüs"ü, Memet Fuat'ın "Yeni Dergi"sinde yayımlandı.
◾ Cahit Zarifoğlu, haftalık "Yeni İstiklal" gazetesinin Rasim Özdenören tarafından yönetilen sanat sayfasında 1965'te asıl başlangıcını yaptı.
Cahit Zarifoğlu'nun şiirleri neden anlaşılamıyor?
Bir Değirmendir Bu Dünya, sf.23
"Nefsimizi acımadan sığaya çekelim. Sıgaya çekilmeden bir sığaya çekelim."
Bir Değirmendir Bu Dünya, sf.23
◾ Abdurrahman Cem ve Cahit Zarifoğlu imzalarıyla peş peşe 13 şiir kaleme alan başarılı edebiyatçı, bu şiirleri 1967'de yayımladığı ilk kitabı "İşaret Çocukları"na aldı.
◾ Zarifoğlu, 1967 ve 1973'te gittiği Almanya'da Goethe Enstitüsü'nün dil eğitimi kurslarına gitti, ayrıca otostop yaparak Avrupa'yı dolaştı.
◾ Kısa bir süre tercümanlık da yapan Zarifoğlu, 1969-1970'te ise "Hakimiyet" gazetesinde teknik sekreterlik yaptı. Usta şair, yoğun çalışması dolayısıyla üniversiteyi 10 yılda tamamladı.
Cahit Zarifoğlu'nun en sevilen 10 şiiri
Bir Değirmendir Bu Dünya, sf. 24
"İslam'ı öğrenmek, ilim tahsil etmek, emredilen ibadetlerin hikmetlerini araştırmak, duaları anlamlarını bilerek zikretmek yollardan bir yol ve sağlam bir yol."
Bir Değirmendir Bu Dünya, sf. 24
◾ Bir süre kağıt ve otomobil firmalarında da çalışan Zarifoğlu, 1972-1973'te, İstanbul'daki bir kolejde Almanca öğretmeni olarak çalıştı.
◾ Usta şair, 1973'te İstanbul Tuzla'da yedek subay olarak başlayan ve Kars'ta devam eden askerlik görevini 1975'te Kıbrıs'ta tamamladı. Askerliğin hemen ardından Zarifoğlu, makine kimya endüstrisinde memuriyete başladı.
Bir Değirmendir Bu Dünya, sf. 25
"Kalbin Allah duygusu, düşüncesi ile dolu olması, tefekkürün gelişmesine ve dolayısıyla kulun Allah'ın büyüklüğünü daha çok idrak etmesine ve imanının artmasına vesile…"
Bir Değirmendir Bu Dünya, sf. 25
◾ Edebiyat çevrelerinde ilgiyle karşılanan, ilk kitabını kendi parasıyla çıkaran ve yeterince dağıtamadığı için büyük kısmı elinde kalan Zarifoğlu'nun eylül 1973'te çıkan ikinci kitabı "Yedi Güzel Adam" en bilinen eserlerinden biri oldu.
◾ Şairin "İns" adlı eseri 1974'de Edebiyat Dergisi Yayınları arasında çıktı.
Cahit Zarifoğlu'nun Motorlukuş kitabından alıntılar
VIDEO
Bir Değirmendir Bu Dünya, sf. 34
"İslam'ı iyi bilmek, onu yaşamak için onu yaşatmak için onu tebliğ etmek için onu savunmak için ve nihayet onun uğruna ölmek için gerekli bize."
Bir Değirmendir Bu Dünya, sf. 34
◾ Zarifoğlu, mütercim sekreter olarak 1976'da TRT'ye geçti.
◾ Necip Fazıl Kısakürek'in aracılığıyla, Abdülhakim Arvasi'nin soyundan gelen, Van müftüsü Kasım Arvas'ın kızı Berat Hanım'la tanışan şair, 19 Ağustos 1976'da evlendi. Zarifoğlu'nun Van'da gerçekleşen düğününde Kısakürek nikah şahidi oldu. Şairin, Fatma Betül, Ayşe Hicret, Ahmet ve Arife adında 4 çocuğu dünyaya geldi.
◾ Zarifoğlu, 1983'te TRT İstanbul Radyosuna atandı. Amatör çizimler yapan başarılı edebiyatçıya, Kısakürek'in "artist" diye seslenmesinin ardından, liseden itibaren "Aristo" olan lakabı, "Artist" oldu.
Cahit Zarifoğlu'ndan hayata dair 20 etkileyici alıntı