Arama

Cahit Zarifoğlu'nun hayatına dair bilmeniz gereken 20 ilginç bilgi

Edebiyatımızın zarif şairi Cahit Zarifoğlu tüm hayatını inandığı şeyler uğrunda savaşarak geçirdi. Edebi yeteneğinin dışında inanç özü ile yoğrulmuş fikir dünyasıyla da edebiyatımızda dikkat odağı olmuş isimlerden biri olan Zarifoğlu, 32 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Sizler için edebiyatımızın artist şairi hakkında bilmeniz gerekenleri Cahit Zarifoğlu'dan alıntılarla derledik.

  • 18
  • 39

Cahit, Necip Fazıl'ın evinde bir sohbet meclisindeydi. Herkes pür dikkat üstadı dinler ama yerinde duramayan Cahit ayağa kalkar ve evin içinde dolaşmaya başlar. Necip Fazıl'ın kitaplığına bakan, plaklarını karıştıran şair "Aristo"dan sonra ikinci lakabını Necip Fazıl'ın nüktedan sözleriyle alacaktır. Cahit'in evin içinde dolaştığını ve kitapları karıştırdığını gören Necip Fazıl ona şunları söyler: "Yahu burada muhteşem bir konser varken sen notalarla meşgulsün artist."

"Artist" söylemi Nuri Pakdil tarafından da daha sonra tekrar dile getirilecek, Nuri Pakdil "Yedi güzel adam içerisinde en artist mizaçlı kişi Cahit Zarifoğlu'ydu." diyecektir.

  • 19
  • 39

Şiirler yazmıştım. Ama şimdi, şiir uzak. Uçuşup duran, üst üste gelip birikmeyen şeyler var içim dolu bunlarla. Biliyorum ki şiir bunlar. Ve şiirin kendindeki huzursuzluk bu.

  • 20
  • 39

Zarifoğlu arkadaşlarının hayretle tanık olduğu birçok olay yaşamıştı. Bunlardan birini Rasim Özdenören aktarıyor: "Bir gece Marmara kahvesinde oturuyor, para yok, çay parası da yok. Allah'tan oradaki garson tanıyor kendisini. Cahit bir arkadaş bekliyor, bizleri bekliyor. "Sezai gelmedi, Şuayb gelmedi, Rasim gelmedi…" diyor. Artık kahvenin kapanma zamanı gelmiş ve mecburen çıkmış. Bu kahve Beyazıt'ta, kendisi de o tarihte Suadiye'de oturuyor. Vapurla karşıya geçmesi gerekir. Ayakkabısının burnunu yere vura vura giderken Sultanahmet'e doğru yerde on kuruş buluyor. Biraz daha ilerleyince bir beş kuruş daha buluyor. Biraz daha ilerleyince tekrar bir on kuruş gibi bir şey daha buluyor. İşte o tarihte vapur parasını çıkartıyor, sokakta bulduğu parayla…

  • 21
  • 39

Umudumuz, acımızdan daha büyük olmalı.

  • 22
  • 39

Üniversite eğitiminin sonrasında doktora yapmasına maddi sıkıntıları engel oldu. Ardından askere giden Cahit Zarifoğlu, askerlik dönüşünde Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Nazif Gürdoğan ve Akif İnan'la birlikte 1976'da kurucuları oldukları Mavera Dergisi'ni çıkardılar. Mavera dergisinde şiirleri bir iki hikâyesi, senaryo çalışmaları, günlükleri ve 'Okuyucularla' ismini verdiği sohbetleri yayımladı. Bu dergi Zarifoğlu'nun ustalaştığı yerdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN