Arama

Cahit Zarifoğlu'nun tarihe ışık tutan mektupları

Cahit Zarifoğlu, Müslüman olmanın getirdiği hassasiyetlerle yazan bir şairdi. O, elinden geldiğince herkese faydası olan, his dolu bir yürek savaşçısı idi. Kendine has edebi dili ve koruyucu yönü ile onlarca genç yazar ve şaire yol gösteren Zarifoğlu, eserleri ile İslami düşünceyi beslemiş kuvvetli bir ırmaktı. Cahit Zarifoğlu'nun Mavera döneminde yazdığı mektuplar, onun edebi ve şahsi karakterini öğrenmemize olanak sağladı. Sizler için Zarifoğlu'nun tarihe ışık tutan mektuplarını inceledik.

  • 2
  • 16
Cahit Zarifoğlu edebi yönü
Cahit Zarifoğlu edebi yönü

📌 Zarifoğlu kendisinden önce var olan edebi münasebetlere şahsi ilişkileri ile beraber başka bir boyut getirdi. Evvelden sert ve tavizsiz editörlerin yegane mekanları olan gazete, dergi büroları Zarifoğlu'nun samimi dili, içten sohbeti ile ilgi gören mekanlar haline geldi. Bilhassa seksen ve doksan edebi kuşağına birinci elden tesir eden şair, Müslüman gençlerin sanat ve edebiyat alanında biricik durağı, ağabeyleri oldu. Çıkarsız bir ilişki üzerinden kurulan bu münasebet vesilesi ile onlarca şair ve yazar yetişti.

(x) 🔍 Bilgi Notu:

Zarifoğlu 1984 senesinde TYB tarafından Çocuk Edebiyatı Ödülü'ne, 1986 yılında ise Suffe Yıllığı tarafından Yılın Sanatçısı payesine uygun görüldü.

Cahit Zarifoğlu'ndan 100 Alıntı

  • 3
  • 16
Cahit Zarifoğlu eserleri
Cahit Zarifoğlu eserleri

➡ İşaret Çocukları (1967)

➡ Yedi Güzel Adam (1973)

➡ İns (1974)

➡ Menziller (1977)

➡ Savaş Ritimleri (1985)

➡ Korku ve Yakarış (1986)

➡ Bir Değirmendir Bu Dünya (1986)

➡ Şiirler (1989)

➡ Romanlar (1991)

➡ Hikayeler (1996)

➡ Zengin Hayaller Peşinde (1999)

➡ Okuyucularla (2009)

➡ Mektuplar (2010)

Türk edebiyatının "Artist" şairi: Cahit Zarifoğlu

  • 4
  • 16
Cahit Zarifoğlu eserleri
Cahit Zarifoğlu eserleri

➡ Serçekuş (1983)

➡ Ağaçkakanlar (1983)

➡ Katıraslan (1983)

➡ Yürek Dede ile Padişah (1987)

➡ Motorlukuş (1987)

➡ Küçük Şehzade (1987)

➡ Gülücük (1989)

➡ Kuşların Dili (1989)

➡ Ağaç Okul (1990)

➡ Çocuklarımızla Atlara Biniyorduk (2006)

➡ Sütçü İmam (1987)

Cahit Zarifoğlu'ndan 1 kelime 1 cümle

  • 5
  • 16
Cahit Zarifoğlu ve gençler
Cahit Zarifoğlu ve gençler

📌 Zarifoğlu'nun yakınları, onun her mektuba cevap vermeye gayret ettiğini belirtiyor. "Mektuplar" eserinin giriş yazısında Mustafa Özçelik, "Onun bilhassa gençlik yıllarında pek çok kişiye mektup yazdığı hatta bunların yüzlerle, binlerle ifade edilebileceği bilinmektedir." cümlesi ile bu hakikatı haykırıyor. Zarifoğlu'nun Mavera dergisinde okuyucularına yazdığı mektuplar 2009 senesinde "Okuyucularla" başlığı altında müstakil bir eserde toplandı. Biz ise şahsi koleksiyonlardaki mektupları ele aldık. Mektuplar Cahit Zarifoğlu'nun insani hasletlerini ortaya koyduğu gibi edebi yönünü de aşikar eder. Bir editör olarak Zarifoğlu, okumaya teşvik edip insanları yönlendiren bir noktadadır.

(x) 🔍 Bilgi Notu:

Zarifoğlu'nun emekleri ve özverisi sayesinde taşradaki edebi anlayış kırılmış, herkes eserini dergiye gönderebilmenin ve bir cevap almanın sevincini yaşamıştır. Bu sevinç, sonraki yıllarda yükselen bir edebi kuşak olarak tezahür eder.

7 Güzel Adam'dan 70 alıntı

  • 6
  • 16
Resimler
Resimler

Selam,

Mektup yazmıştım.

Almışsındır umarım. Resimler yeni çıktı. Onları yollayayım dedim.

Hâlâ yerleşme işi sürüyor. Tüp bulunmuyordu. Dün Kızılay'daki tanıdık bir tüpçüden temin ettik. İşe gidip gelmek bir hayli zor. Evden 15 dakika önce çıkarsam zor bela yetişiyor, o kadar zaman yollarda, duraklarda sıkıntı çekiyoruz.

Bereket önümüz yaz.

Cümleten selamlar.

Annemin ellerinden öperim.

(x) 🔍 Bilgi Notu:

Zarifoğlu eşi Berat Hanım'a yazdığı mektupta şahsi yaşantısından bahsediyor. Ankara'da bulunduğu yıllarda yazdığı bu mektup ile onun detaycılığına şahit oluyoruz.

Cahit Zarifoğlu'nun Zengin Hayaller Peşinde kitabından 20 alıntı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN