Cahit Zarifoğlu'nun tarihe ışık tutan mektupları
Cahit Zarifoğlu, Müslüman olmanın getirdiği hassasiyetlerle yazan bir şairdi. O, elinden geldiğince herkese faydası olan, his dolu bir yürek savaşçısı idi. Kendine has edebi dili ve koruyucu yönü ile onlarca genç yazar ve şaire yol gösteren Zarifoğlu, eserleri ile İslami düşünceyi beslemiş kuvvetli bir ırmaktı. Cahit Zarifoğlu'nun Mavera döneminde yazdığı mektuplar, onun edebi ve şahsi karakterini öğrenmemize olanak sağladı. Sizler için Zarifoğlu'nun tarihe ışık tutan mektuplarını inceledik.
Giriş Tarihi: 06.02.2022
19:12
Güncelleme Tarihi: 30.01.2024
10:25
Selam,
Mektup yazmıştım.
Almışsındır umarım. Resimler yeni çıktı. Onları yollayayım dedim.
Hâlâ yerleşme işi sürüyor. Tüp bulunmuyordu. Dün Kızılay'daki tanıdık bir tüpçüden temin ettik. İşe gidip gelmek bir hayli zor. Evden 15 dakika önce çıkarsam zor bela yetişiyor, o kadar zaman yollarda, duraklarda sıkıntı çekiyoruz.
Bereket önümüz yaz.
Cümleten selamlar.
Annemin ellerinden öperim.
(x) 🔍 Bilgi Notu:
Zarifoğlu eşi Berat Hanım'a yazdığı mektupta şahsi yaşantısından bahsediyor. Ankara'da bulunduğu yıllarda yazdığı bu mektup ile onun detaycılığına şahit oluyoruz.
Cahit Zarifoğlu'nun Zengin Hayaller Peşinde kitabından 20 alıntı
Kimsenin bulunmadığı nokta
Günümüzün şartları artık birkaç kişinin idealistçe bir araya gelip ceplerinden harcayarak fikir ve sanat dergileri çıkarmaları ve etkili olmaları imkânını vermiyor. Müessese haline gelmek, hem okuyucuya, hem de yazarlara hâkim olabilmek için maddi güç şartı ön plana çıkıyor. Bizim gibi fikir ve sanat niyetiyle ortaya atılanlara ise istenen miktarda maddi güç sağlayacak "sermayedar" mevcut değil. İşte bizim fasit dairemiz. Yola çıktıktan sonra yine başladığımız noktaya geliyoruz. Yani kendimizden ve dostlarımızdan başka kimsenin bulunmadığı bir noktaya…
(x) 🔍 Bilgi Notu:
1981 tarihli, Ahmet Yalçınkaya 'ya yazılan mektupta bir iç dökme hadisesi mevcut. Zarifoğlu dergi, edebiyat ve İslami camianın dertlerini açıkça dile getirip cümleyi bağlıyor;" Yola çıktıktan sonra yine başladığımız noktaya geliyoruz. Yani kendimizden ve dostlarımızdan başka kimsenin bulunmadığı bir noktaya… "
Mavera dergisinin kuruluş hikayesi
Sevgili Dostum,
Mektubunuzu almakla bahtiyar oldum. İcazet töreni için davetiye almıştım. Erdem, Akif ve Rasim'le söz konusu da ettik ve "aslında gitmek gerekir dedik. Fakat hiçbirimizin imkânı yok buna. Gazete yazılarının yanında Akabe ve Mavera'nın işleri, Anadolu'dan gelen ziyaretçiler ve bu ay sonuna kadar bitmesi gereken taşınma işimiz.
Yayınevini Hacıbayram'da bir binaya, Mavera ve yayınevinin idare yerini ise Kızılay'da bir daireye taşıyoruz.
(x) 🔍 Bilgi Notu:
Ali Taşçı' ya yazılan bu mektup, bizlere adeta Zarifoğlu'nun yaşam kodları nı veriyor. Evvela okuyucu ve gençleri önemseyen şair, daimi olarak Mavera ve Akabe ile ilgileniyor. Bu işlerden dolayı yaşantısında bir değişiklik yapamıyor. Yani Cahit Zarifoğlu edebiyat ile yatıp edebiyat ile kalkıyor .
Küçükler Cahit Zarifoğlu'nu nasıl tanıyor?
Sevgili Dostumuz,
Son hikâyenizi yayımlamak üzere ayırdık. Ne var ki uzunluğu elimizi bağlıyor. Kağıt karaborsası ve baskı masrafları nedeniyle maalesef derginin sayfalarını artıramıyoruz. Mart sayımıza yetişmek üzere kısa bir hikâyenizi yollarsanız seviniriz. Ayrıca her sayı bir hikâyenizi yayınlayabilirsek, hem sizde olumlu gelişmelere sebep olur hem de yayımlanmış hikayelerin sayısı artar. Pek yakında ciddi bir yayın hamlesi planlıyoruz.
Siz de ilk "Hikâye Kitabınız" için kolları sıvayın.
(x) 🔍 Bilgi Notu:
Bu mektup, Cahit Zarifoğlu tarafından yazar Kadir Tanır 'a yazılmıştır. Mektupta Zarifoğlu'nun henüz genç bir yazar olan Tanır'ı cesaretlendirmesi ve ilk kitabı için teşvik etmesi dikkat çekiyor.
Cahit Zarifoğlu'nun Bir Değirmendir Bu Dünya Kitabından 15 Alıntı
İnşallah ilk etapta mevcut abonelerimizin yenilenmesi için gayret gösterelim. Bu konuda her yılki gayretlerinle çalışmanı rica ediyorum. Diğer arkadaşlara da yardımcı olalım. Biliyorsun sel baskını sırasında depoda epeyce kitabımız heder oldu. İçinde maalesef 1000 adet kadar senin kitap gitti.
Sağlık olsun. Haberleşmek üzere selam ve sevgilerimle.
(x) 🔍 Bilgi Notu:
Bu mektup, Cahit Zarifoğlu tarafından yazar Kadir Tanır'a yazılmıştır. Edebi olduğu kadar maddi zorluklar da yaşayan Mavera, sel sonucunda pek çok matbu eserini kaybeder. Bu mektupta Zarifoğlu hususu Tanır'a söyler.
Cahit Zarifoğlu'nun günlüklerindeki Fethi Gemuhluoğlu