Cemal Süreya'dan 1 kitap 1 cümle
Gözlerini hayata bir yük vagonunda açmıştı, İkinci Yeni'nin ele avuca sığmaz şairi Cemal Süreya… Yalnızlığın ve aşkın başkenti diyorduk ona. 1990'da yaşamını yitirdi ama Turgut Uyar'ın dediği gibi ''Cemal Süreya hiç ölür mü?'' Sizler için, şiirlerini sokaklara taşıyan Cemal Süreya'dan, ''1 kitap 1 cümleyi''yi derledik.
Giriş Tarihi: 06.05.2019
09:17
Güncelleme Tarihi: 06.05.2019
09:20
Bu eser, Cemal Süreya'nın şiir merkezli düzyazılarını topladığı ilk kitap olan Şapkam Dolu Çiçekle'nin "genişletilmiş yeni basımı" sayılabilir. Kitapta, Şapkam Dolu Çiçekle'ye ek olarak, şairin bulunabilen bütün yazılarından yapılmış kronolojik bir seçme vardır. Çoğu ilk kez kitaplaşan bu yazılar arasında, Şapkam Dolu Çiçekle'ye adını veren yazı kitapta yer almıyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
''Oysa bir bardak su yetiyordu saçlarını ıslatmaya. Bir dilim ekmeğin bir iki zeytinin başınaydı doymamız.''
Şair, deneme yazarı ve çevirmen Cemal Süreya'nın dergici yanı, sadece efsane dergi Papirüs'ün (kendi deyişiyle "Papo") adını duymuş okurların bile kabul edeceği bir gerçektir. Cemal Süreya, dergi çıkarmakla kalmamış, başka dergilerin ortaya çıkmasına da önayak olmuş, yazı kurullarında bulunmuş ya da yazılarıyla desteklemiştir. Cemal Süreya'nın dergicilik alanına önemli katkılarından biri de, Mart 1968'den Ekim 1975'e kadar Fransa'da çıkan önemli edebiyat ve sanat dergilerini günü gününe tarayarak yaptığı seçmelerdir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
''Hayatımda ilk kez birisi bana "Kendine çok dikkat et" dedi sadece. Anlamış onun kalbini taşıdığımı herhalde.''
Sen bir çocuksun, annen sinirden bir de sevinçten doğurdu seni yırtılan ipek sesiyle; Bir çocuksun sen, bedeviler gibi ezberindeki şiirlerle bulmak zorundasın çölde yitirdiğin yolu; yeryüzü şenliğinin azımsanamaz bir parçasıdır yaktığın ateş, kıvrıldığı dönemeç, açtığın şemsiye, kucakladığın yaşlı ağaç; iyi çocuksun; tuhaf çocuksun; ağzını burnunu tıkasalar gözlerinle soluk alırsın; gözlerini bağlamaya kalksalar el ve ayak tırnaklarınla; kalsiyum ve kalker destekler seni, yer altı suları destekler seni yırtılan ipek sesiyle;
Bütün evler boşaltılmış, herkes dışarı dökülmüş; taşıtlar adam almıyor, sinemalar tıklım tıklım, sokaklarda insan başlarından bir nehir; meydanlarda insanî tabaka görülmemiş bir çiçeğin taç yaprakları gibi yırtılan ipek sesiyle;
Aşkla isyanı bütünleştiren şiirleriyle tanınan Cemal Süreya, hiç şüphesiz ''Üvercinka'' ile ''İkinci Yeni'' şiirinin öncülerinden biri oldu. ''Bir Kırlangıcın Daha Var'' şiiri, şairin fikir eğiliminin değil, kişiliğinin belirleyeceğine inanan, şiirin "insan töresi, insanın kendisi" olmasını isteyen Cemal Süreya'nın Sevda Sözleri'nden bir seçkidir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…