Cemal Süreya'nın Papirüs'ten Başyazılar kitabından alıntılar
Edebiyatımızın önde gelen isimlerinden Cemal Süreya, şiirlerinin yanı sıra özgün ve nitelikli düz yazılarıyla da dikkat çekti. Süreya'nın sanat ve edebiyat hakkındaki görüşleri de oldukça önemliydi. Öyle ki yazıları, kıvrak bir zeka ve geniş bir kültürün ürünü olarak, siyasete kadar uzanan geniş bir alanı içerirdi. Türk edebiyatının usta şairlerinden Cemal Süreya'nın 32. vefat yıl dönümünde, 1960 - 1980 yılları arasında elli üç sayı çıkardığı dergisi Papirüs'teki Başyazılar'dan alıntılarla beraber yaşamı ve edebi kişiliğine dair birçok ayrıntıyı derledik...
Giriş Tarihi: 09.01.2020
09:29
Güncelleme Tarihi: 09.01.2022
09:48
"Bir edebiyatın meydana gelişinde kötü yapıtların, unutulup silinmiş edebiyat verimlerinin, halk sanatları ile edebiyat arasında duran ve "çirkin folklor" diyebileceğimiz piyasa kitaplarının da rolü vardır. Söz konusu aydın tipi için bunlar artık kaçırılmış fırsatlardır. Antolojiler üzerinden, edebiyat tarihlerindeki önemli adlar üzerinden bir ulusun edebiyatı öğrenilebilir belki."
🔎 Cemal Süreya hakkında bunları biliyor musunuz?
📌 Edebi kişiliğinin yanında bir de sporcu yanı vardı Cemal Süreya'nın. Futbola bayılan şair, Fenerbahçe taraftarıydı. Ayrıca sanatçı dostlarıyla da sık sık futbol maçları yapardı.
"Edebiyatçı olmak, anadilinin bir edebiyatçısı olmak ancak o dildeki iç konjonktürü kavramakla mümkündür. Bu da bir akıl işi değil bir yaşama işidir. Bir Ömer Bedrettin Uşaklı'yı bugün okumak fazla bir şey değildir belki ama aynı şairi vaktiyle sevip okumuş olmak bir şeyler ifade edebilir. Her çağın, her kuşağın ayrı ayrı Ömer Bedrettin'leri vardır."
🔎 Cemal Süreya hakkında bunları biliyor musunuz?
📌 Çocukken bütün büyük yazarların 3 ada sahip olduğunu keşfeden şair, ilk adını Cemal olarak kısaltmış yanına da Süreya eklemişti. Böylece Cemal Süreya Seber olacaktı.
"Yaşadığı ülkenin anadilindeki edebiyatı bilmeyen, merak etmeyen birinin yabancı edebiyatları tam anlamıyla değerlendirebileceğine inanmıyoruz."
🔎 Cemal Süreya hakkında bunları biliyor musunuz?
📌 Cemal Süreya kendine farklı farklı doğum günleri belirlerdi. Dostoyevski'nin eserleri ile tanışması, sonradan eşi olacak Güngör Demiray'la tanıştıkları tarih bunlara verilebilecek örneklerdi.
"Bir ülkedeki insani ilişkilerin temel koşullarını karşılamayan bir hukuk düzeni, devletin sağlığını da tehlikeye düşürür."
🔎 Cemal Süreya hakkında bunları biliyor musunuz?
📌 Küçük yaşlarda sürgünün acılı yıllarına şahitlik eden Cemal Süreya, sonraki yaşamında da sürgünde gibiydi. Sürekli ev değiştirmek zorunda kalan Süreya, tam 29 farklı eve taşındı. Bu evlerin sonuncusu Kadıköy'de "Cemal Süreya Sokağı"nda bulunmaktadır.
"Tarih, insan toplumlarının ayıklayıcı bir hikâyesiyse, sanat da bileşik bir anlatımı oluyor." Tepeden bakılırsa, her sanat eserinin siyasal bir anlamı vardır; belli bir sınıfın, belli bir hayat görüşünün koşullarıyla yüklüdür; belli hayat ve kültür değerlerini taşır."
🔎 Cemal Süreya hakkında bunları biliyor musunuz?
📌 Cemal Süreya'nın Amcası Memo'ya büyük bir bağlılığı vardı. Bu sebeple oğluna da Memo ismini verdi.