Arama

Cemil Meriç ünlü edebiyatçıları nasıl eleştirdi?

Cemil Meriç için kitaplar, uygarlığa yol gösteren ışıklardır. Balzac'ı edebiyatta ilk isim olarak kabul eder. Türk ve dünya edebiyatındaki birçok yazarı takip etmiş, ilgi duydukları hakkında yazılar yazmıştır. O, gerektiğinde ele aldığı edebiyatçıları acımasızca da eleştirmiştir. İşte, Cemil Meriç'in kaleminde yer alan o isimler…

  • 14
  • 37

Meriç, Peyami Safa'yı birçok meslektaşından daha büyük görmüş ve Peyami'nin kalan tarafları romanlarıdır diyerek değerlendirir. Ona göre; "Düşünce tarihi, edebiyat tarihi bakımından Türkiye'de iki isim var. Romancı olarak Peyami ve Yakup."

  • 15
  • 37

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu için ise şu değerlendirmeyi yapar: "Bu çorak toprakta ümitlerimizi kanatlandıran serin kaynaklar da var. Mesela Dokuzuncu Hariciye Koğuşu." Peyami'nin tanınmamasına verdiği şu cevap oldukça ilginçtir: "Felek karşına bir Yahudi kızı çıkarmadı. Peyami'yi kim çevirecekti Fransızcaya? Peyami üsluptur, nüanstır."

  • 16
  • 37

Peyami Safa, Nazım Hikmet polemiği Cemil Meriç'in de gündemine girer. Bu bahisle ikisini şu cümlelerle değerlendirir: "Peyami, büyük zekâsına rağmen, kalemiyle kuyu kazmak zorunda. Bir kelime ile Peyami'nin yeri sol. Nazım'ın sağ. Talihsiz Peyami ile aristokrat Nazım, kısa süren bir dostluktan sonra, birbirlerinin can düşmanı olurlar. Gladyatör döğüşüne bayılan işsiz güçsüz ve davasız. Çevreler bu kini körükler. Darbeleri saymakla keyiflenirler, iki büyük zekânın birbirini hırpalayışını sadist bir zevkle takip ederken, düşünce hayatımız onulmaz yaralardan birini daha alır. Mefhumlar biraz daha karanlıklaşır. O dönemin en güçlü nesir üstadıyla en kabiliyetli şairi jurnalci derekesine düşerler."

  • 17
  • 37

Ona göre her ikisi de Türkçenin eşsiz mimarlarındandır. Bize düşen bu iki düşman kardeşi günahlarından sıyırarak anlamak ve muhabbetle bağrımıza basmaktır. Sonuç olarak "Peyami'yi ve diğer başka insanları bütün tezatlarıyla, zaaflarıyla, insanlarıyla küçüklük ve büyüklükleriyle ele almak lazımdır."

  • 18
  • 37
Mehmet Fuat Köprülü (4 Aralık 1890 – 28 Haziran 1966)
Mehmet Fuat Köprülü 4 Aralık 1890 – 28 Haziran 1966

Mehmet Fuat Köprülü, eserlerini Milli edebiyat akımı yönünde oluşturan Türk tarihi, edebiyatı ve edebiyat tarihi sahasında araştırmaları olan bir siyasetçimizdir. Fuat Köprülü'nün ve çağdaşlarının inkılâbın bekçiliğini yaptığını ifade eden Cemil Meriç, Kerim Sadi'nin onun hakkındaki "tarih metodu olmayan tarihçi" ifadesini kısmen haklı bulur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN