Arama

Cemil Meriç’ten düşünce dünyanızı aydınlatacak 10 kitap

Cemil Meriç, kendi ifadesiyle "hayatını irfana adamış, münzevi ve mütecessis bir fikir işçisi"ydi. "Düşman bir dünyada dostsuz büyüyen" Cemil Meriç'in yalnızlığı çocukluğundan başlayıp ömrü boyunca devam etti. Kaleme aldığı eserleriyle edebiyat ve fikir dünyamızda sadece dönemini değil ondan yıllar sonra gelen nesilleri de etkiledi. İşte Cemil Meriç'ten düşünce dünyanızı aydınlatacak 10 kitap…

  • 4
  • 10
KIRK AMBAR
KIRK AMBAR

📚Kitabın içeriği

📌Cemil Meriç Kırk Ambar isimli kitabında, Avrupa ekseninde Hıristiyanlık ile Müslümanlık karşılaştırması üzerinden, Hıristiyanlığın özellikle Hıristiyan Batı'nın her dönemde taktiklerinin değiştiğini ve dönemin ruhuna göre düzenlendiğini anlatır.

📌Bu hali ile Batı'nın asla İslam topraklarını ele geçiremeyeceğini ve kapitalizm altında ezemeyeceğini savunur. Müslüman gözünden ise dünyanın harp ve İslam toprakları olmak üzere iki kategoride değerlendirdiği, bunların dışında bir toprak parçası olmadığını söylemektedirler.

📜Kitabın bölümleri:

📌Bir mefhumlar kamusu olan Cemil Meriç'in abidesi "Kırk Ambar" iki bağımsız bölümden oluşuyor: Rümuz-ül Edeb ve Lehçe-t-ül Hakayık'tır.

Mefhumlar kamûsu Kırk Ambar'dan düşünce dolu alıntılar

🔍Kitabı neden okumalıyız?

📌Meriç kaleme aldığı bu eseriyle dünya edebiyatından klasiğe, hümanizmden edebiyat sosyolojisine, romanın romanından edebiyat tarihinin tarihine uzanan bir çizgide okuyucusunu düşünceye davet ediyor…

"Zekânın zaferi olan iş, istenerek yapılmıyorsa hudutsuz bir ıstıraptır."

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız

  • 5
  • 10
BİR DÜNYANIN EŞİĞİNDE
BİR DÜNYANIN EŞİĞİNDE

📚Kitabın içeriği

📌Bir Dünyanın Eşiğinde, Cemil Meriç'in ilk telif eseridir.

📌Kendi deyimiyle o zamana kadar "coğrafyasında tek kıta, kafasında tek yarım küre" olan Meriç'in Asya'yı, özellikle "Hint"i keşfidir bu eser. Olemp'i ararken Himalaya çıkmıştır karşısına.

📌48 yılını gömdüğünü söylediği bu kitapta, düşüncesi ve şiiriyle, dini, felsefesi, masalıyla Hint edebiyatını ve uygarlığını inceleyen Meriç'e göre, "Çağdaş Avrupa, en aydınlık taraflarıyla Hint'in bir devamıdır"

📌Düşünsel serüveninin tamamında olduğu gibi bu mihnetli çalışması sırasında da zaman zaman okuyucusunu bulamamaktan, anlaşılmamaktan şikayetçidir. Ama herkesi davet ettiği bu dünya düşünce hürriyetinin vatanıdır. "Hint", der Meriç, "her inanca söz hakkı tanıyan bir ülke olduğu için ikinci vatanım oldu. Bu kitapta rüyaları ve realitesiyle bütün Hint var... yani bütün insan."

🔍Kitabı neden okumalıyız?

📌Yazar, Hint'i tanıyıncaya kadar düşüncenin ve şiirin Yunanla başladığını sanıyordu. Hint kültür ve edebiyatını keşfettikten sonra bakış açısı tamamen değişti. Dil, üslup ve içerikte Cemil meriç'in yaşadığı heyecana tanık olmak istiyorsanız elinizdeki kitap bunun için biçilmiş bir kaftan…

"Makine gürültülerinden kurtulmak isteyen sanatçı, kendine, zamanın kalın duvarları ile çevrili bir has bahçe yaratır."

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız

  • 6
  • 10
IŞIK DOĞUDAN GELİR
IŞIK DOĞUDAN GELİR

📚Kitabın içeriği

📌1984 yılında basılan kitabı Işık Doğu'dan Gelir Cemil Meriç'in diğer eserleri gibi siyasî, felsefî, dogmatik herhangi bir inancın peşinde olmayan, başka milletlere, başka fikirlere, başka düşünce ve duyma tarzlarına sonsuz bir merak besleyen bir yazarın klasik eseridir.

📌Işık Doğudan Gelir, medeniyetlerin ansiklopedilerinden İslâm'ın kozmolojik doktrinlerine; İbrani edebiyatından Kitab-ı Mukaddes'e; Herbelot'nun "muhteşem abidesi" Doğu Kütüphanesi'nden, oryantalizmlerin aydınlattığı yeni medeniyetlere kadar birçok noktaya değinir.

📌Meriç tüm araştırmalarının sonucunda Doğu'nun aydınlattığı kavramlara, olaylara göz kırpar.

Fikir işçisi Cemil Meriç'in Işık Doğudan Gelir kitabından 22 alıntı

🔍Kitabı neden okumalıyız?

📌Işık Doğudan Gelir, İnsanlığın Kitab-ı Mukaddesi ve Doğu Mabetleri adlı eserlerinden, Erasmus'un Cinnete Methiye'sine, başka bir deyişle akıldan cinnete; "çağdaş düşüncenin kutuplarından biri" olan İbn Haldun'a kanatlanan ve kanatlandıran emsalsiz bir düşünce serüvenidir.

"Kur'an bir hendesî güzellikler hazinesidir. Tabiat, Allah'ın âyetleridir. Müminlere düşen, bu ayetleri temaşa etmektir."

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız

  • 7
  • 10
KÜLTÜRDEN İRFANA
KÜLTÜRDEN İRFANA

📚Kitabın içeriği

📌1986 yılında yayımlanan Kültürden İrfana adlı eser Cemil Meriç'in son kitabıdır.

📌Kültürden İrfana ile on iki ciltlik Cemil Meriç külliyatı tamamlanmıştır.

📌Meriç eserinde kültürden çok irfanla uğraşmış, bu sebeple eserine de bu adı vermiştir.

📌Meriç'e göre kültür; Avrupa kaynaklı, irfan ise çok katmanlı ve meseleleri içine alan bir terimdir.

📌Meriç, "kültür" yerine "irfan"ın söyleneceğini şu sözleriyle müjdelemiştir:

"Ben de belli bir çağın insanı olarak kültürün hizmetinde idim şimdiye kadar. Dünya kütüphanelerinin kapılarını yurdumun insanlarına açmak istedim. Hint ormanlarının uğultusunu taşıdım, edebiyatımıza. Batının büyük düşünce fatihlerini konuşturdum. Eserlerimin 'kültür' cildi aşağı yukarı tamamlandı. Bundan sonra 'İrfan' cildi başlayacak. Ayrıntılarla fazla uğraştım şimdiye kadar. Artık bu uzun yolculukta devşirebildiğim hakikat meyvalarını takdime çalışacağım okuyucularıma. Kültürden çok irfanla uğraşmak istiyorum. İrfan, Batı intelijansiyanın 'Gnoz' (gnose) adını verdiği 'ilm-i Ledün'dü. Karanlıkları ışığa boğan bir şimşek. Yarı ilham, yarı seziş. Cedlerimiz, ilâhi esrarın heybeti karşısında, 'Sübhane. Maarefnâke hakkı marifetik, ya Maruf' diye çarpınıyorlardı."

Cemil Meriç'in Kültürden İrfana kitabından 20 alıntı

🔍Kitabı neden okumalıyız?

📌Mefhumlar ve meseleler konusunda düşüncenin en ücra köşelerini yoklayan, yalınkat bir bilgi yerine kapsamlı, incelikli bir bilginin peşine düşen Cemil Meriç, Kültürden İrfana'da okurunu önyargıların köleliği yerine düşüncenin yoldaşlığına çağırıyor.

"Kültürün dün de, bugün de, yarın da tek taşıyıcısı vardır: Kitap. Hiçbir düşünce emeksiz fethedilemez."

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız

  • 8
  • 10
SOSYOLOJİ NOTLARI
SOSYOLOJİ NOTLARI

📚Kitabın içeriği

📌Sosyoloji Notları Cemil Meriç'in konuşmalarından ibarettir.

📌Eser, Cemil Meriç'in İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde 1965'ten 1969'a kadar anlattığı dersleri, verdiği birkaç konferansın metnini ve bazı sohbetlerinden alınan notları içeriyor.

📌Buradaki fikirler, Cemil Meriç'in daha sonraki yıllarda yazdığı kitapların malzemesini, taslaklarını oluşturuyor.

Cemil Meriç'in Sosyoloji Notları ve Konferanslar kitabından alıntılar

📜Kitabın bölümleri:

📌1993 yılında yayımlanan "Sosyoloji Notları ve Konferansları" Cemil Meriç' in 2 bölümden oluşan bir çalışmasıdır.

📌İlk bölüm 1965-1969 yılları arasında İstanbul Üniversitesi'nde verdiği Sosyoloji dersinde kızı (aynı zamanda öğrencisi) Ümit Meriç'in tuttuğu notlardan oluşur.

📌İkinci bölümünü oluşturan konferanslar ve sohbetler kısmında ise Meriç, derin, farklı bir üslupla karşımıza çıkmıştır.

🔍Kitabı neden okumalıyız?

📌Bu metinlerde Cemil Meriç, 'Cemil Hoca' yüzüyle görünüyor. Kendini ' yazar ve hocayım' diye tanımlamamış mıydı? Donmuş bir müfredatı anlatan bir 'hoca' değil, öğrencileriyle ve dinleyenleriyle birlikte sesli düşünen bir fikir adamı olarak karşımıza çıkıyor. 'Yazar'ın ve 'hoca'nın düşünsel olgunlaşmasının izini sürmeyi sağlayan ideal bir metindir.

"Bizde fikir ormanda uyuyan güzeldir, kendisini uyandıracak prensi bekliyor"

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN