Cengiz Aytmatov’un edebiyata kazandırdığı 10 kitap
Cengiz Aytmatov, eserleri 176 dilde tercüme edilen ve dünya edebiyatında en fazla tanınan Türk yazar olarak tarihe ismini yazdırmış bir isim. Kültürümüzün zenginliğini bütün dünyaya tanıtan Cengiz Aytmatov, aynı zamanda Türk sinemasının başyapıtlarından biri olan Selvi Boylum Al Yazmalım'ın kitabının da yazarı. Onlarca edebi esere sahip olan Aytmatov, eserlerinin çoğunda tema olarak aşk, dostluk, savaş döneminin acıları ve kahramanlıklarını konu aldı. Cengiz Aytmatov'un edebiyat dünyamıza kazandırdığı 10 kitabı derledik.
Giriş Tarihi: 13.12.2019
10:20
Güncelleme Tarihi: 13.12.2019
12:03
Gün Olur Asra Bedel kitabının konusu: Bir güne kaç hatıra, kaç yaşanmışlık, kaç hikâye sığdırılabilir? Söz konusu olan uzun bir yolculuksa, sayısız... Yeri doldurulamaz bir geçmişi paylaştığı dostunun cenazesini taşıyan Yedigey'in yolculuğu, bütünüyle yaşamı soruşturan bir yolculuk olacaktır elbette; uzak hatıralardan söylencelere, sade mutluluklardan acılı ölümlere, maddi yoksulluklardan manevi zenginliklere, geçmişin özünde ve kıyılarında dolaştıran bir yolculuk…
İnsanın en güçlü ve en zayıf, en bağımlı ve en özgür, en seven ve en vazgeçen yanlarını derin ve çarpıcı bir dille anlatan Cengiz Aytmatov bu romanında, tıpkı bir madalyonun diğer yüzünü çevirir gibi, içimizdeki "öteki" yi gözler önüne seriyor.
Kitabı incelemek ya da satın almak için tıklayın.
Elveda Gülsarı kitabının konusu: Elveda Gülsarı, ünlü bir atın doğumundan ölümüne kadarki tüm hayat hikâyesini anlatır. Kitap boyunca Gülsarı'nın ve sahibi Tanabay'ın, aslında biraz da kendimizin ve içinde yaşadığımız toplumun yaşadıklarına tanık oluruz.
Bir atın yaşam döngüsüyle insanın ve toplumun yaşam döngüsünü, "evcilleşme" ile "modernleşme" nin trajik sonuçlarını mükemmel bir biçimde anlatan dev bir ağıttır Elveda Gülsarı. Yitirilen özgürlüğe ve eşitliğe yakılan bir ağıt…
Kitabı incelemek ya da satın almak için tıklayın.
Selvi Boylum Al Yazmalım kitabının konusu: Türkiye'de beyaz perdeye de aktarılması nedeniyle Cengiz Aytmatov'un belki de en çok bilinen eserlerinden biri Selvi Boylum Al Yazmalım. Kırgız halkının yaşadığı sancılı süreçleri çeşitli hayat hikâyeleri üzerinden işleyen Aytmatov, bu romanında hızla gelişen teknolojinin halkın yaşamına yansıyan olumsuz etkilerine odaklanıyor.
Okur, birbirini seven, talihsiz bir olay sonucu yolları ayrılan ve en sonunda garip bir tesadüfle tekrar karşılaşan iki insanın parçalanmış hayatlarına tanık olurken, dönemin geniş toplumsal manzarasına da çeşitli açılardan bakma imkânı yakalıyor.
"Ya insanın yaratılışından bu ya da ben böyleyim; hep bir şeylerin eksikliğini duyuyordum. […] Anarhay'da geçirdiğim son bir buçuk yılda oğlumun ve karımın özlemine dayanamaz olmuştum. Geceleri gözüme uyku girmiyordu. Samet'in gülümseyişi, tombul bacakları üstünde düşecekmiş gibi duruşu gitmiyordu gözlerimin önünden. Hele o körpe bebek kokusu sanki içime sinmişti."
Kitabı incelemek ya da satın almak için tıklayın.
ERKEN GELEN TURNALAR SULTAN MURAT
Erken Gelen Turnalar Sultan Murat kitabının konusu: Savaşın, sert ve acımasız, doğal ve toplumsal koşulların gölgesinde kıyasıya bir mücadelenin hikâyesi…
Aytmatov, Erken Gelen Turnalar Sultan Murat kitabında yetişkinliğe geçişte "büyüme" kavramının hangi koşullarda oluştuğu sorununun peşinde koşuyor. On beş yaşında bir çocuğun ve dört arkadaşının, okul sıralarından kalkıp doğayla ve insanlarla çetin bir mücadeleye giriştiği çarpıcı bir hikâyedir Sultanmurat.
Kitabı incelemek ya da satın almak için tıklayın.
Beyaz Gemi kitabının konusu: Masalla gerçeği birleştiren bir eserdir. Geçmişi temsil eden dede ile geleceği temsil eden çocuk arasında dramatik bir ilişki kurarak insan duygu ve düşüncelerine kendine has yorumlar getirilir.
Adı eserde hiç geçmeyen çocuğun saf ve temiz dünyasından, hayatın acı ve çıplak gerçeğine uzanan bir roman kurgusu meydana çıkarılır. Aytmatov'un, edebiyat âleminde geniş akisler uyandıran, uzun yıllar tartışılan, verilmek istenen mesajla yaratılan tiplerin büyük bir uyum sağladığı eserlerinden biridir.
Kitabı incelemek ya da satın almak için tıklayın.