Arama

Cengiz Aytmatov'un "Şafak Sancısı" kitabından unutulmaz alıntılar

Bozkırın Bilge kalemi Cengiz Aytmatov, Türk dünyasının aydınlarından biridir. Aytmatov ile Muhtar Şahanov, kendi çocukluklarından ve ata yurtlarından yola çıkarak yaptıkları sohbetten derlenen "Şafak Sancısı" adlı eser o dönem Sovyet Rus işgali altında bulunan Türk dünyası hakkında pek çok bilgi içerir. İşte, sizler için bu ender eserden derlediğimiz alıntılar...

İyiliğin önünü kapattığın anda zulüm başkaldırır.

Cengiz Aytmatov

Bence insanların en büyük hatası, diğer canlıların duygularını hesaba katmayıp kendi bildiklerine göre davranmaları.

Cengiz Aytmatov

Evet, doğduğu yer, vatan her kişinin kaderini belirler. Ancak ondan aldığını gönül süzgecinden geçirerek bal yapan arı misâli kalbinde toplayabilmen şart.

Cengiz Aytmatov

Açıklamak istediğin konuyu ve temel fikri açıklamak için gönül hazinenden yararlanman gerekir. Çocukluk hatıralarının, gördüklerinin, duyduklarının, dinlediklerinin, bizzat başından geçenlerin hepsinin süzgeçten geçirilerek sisteme sokulması, eserin esasını teşkil edecektir.

Cengiz Aytmatov

İdareci başka bir ülkede kendine saray yaptırırsa bu, kötülüğün alametidir. Bu, onun zor durumda kalırsa, kaçıp oraya yerleşme düşüncesinden kaynaklanır. Kendi halkına karşı bundan büyük ihanet olamaz. Çünkü halkın başka gidecek yeri yok. Sen idarecisin ama halktan üstün değilsin. Aynı toprakta doğduysan beraber ölmeyi de göze almalısın.

Cengiz Aytmatov

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN