Arama

Vatanını kalbinde taşıyan yazar; Cengiz Dağcı kimdir?

Edebiyatımızın önemli yazarlarından Cengiz Dağcı, romanlarında daima Kırım'ı, onların içinde bulundukları durumu ve eziyet dolu yaşantılarını anlattı. Savaşı birebir yaşayan hatta esir kamplarında tutulan Dağcı, yazdığı romanlarda bu olayları oldukça usta ve gerçekçi bir şekilde kaleme aldı. Türkiye dışında yaşamasına rağmen eserlerini Türkiye Türkçesi ile yazan usta kalem, Kırım Türklerinin acılarını ve şahsi acılarını yazı yoluyla bütün dünyaya duyurdu. Doğumunun 101'inci yılında Cengiz Dağcı hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.

  • 11
  • 20

Hüznü ve hasreti üslûbuna da yansıtan Cengiz Dağcı, Türkiye'ye hiç gelmemesine ve birden fazla dil bilmesine rağmen romanlarını genellikle Türkiye Türkçesi ile yazdı.

Cengiz Dağcı ve ailesi vatanından ayrıldıktan sonra, iki kardeşi hariç bu ayrılmanın ardından bir daha Kırım'a gitmedi.

  • 12
  • 20
KIRIM TÜRKLERİNİN ACILARINI TÜM DÜNYAYA DUYURDU
KIRIM TÜRKLERİNİN ACILARINI TÜM DÜNYAYA DUYURDU

Kırım Türklerinin acılarını ve şahsi acılarını yazı yoluyla bütün dünyaya duyurdu. Londra'da İngilizce yazabilecekken, hatta Kırım Tatarcası ile yazabilecekken Türkiye Türkçesi ile yazmayı tercih etti. Türk edebiyatına, kültürüne ve dünyasına hizmet etti.

Cengiz Dağcı, eserlerinde, Kırım Türklerinin yaşadığı trajediyi, Kırım'dan ayrı düşmenin acısını ve yalnızlığını, anıların mekânı olan vatan toprağına bağlanarak anlattı.

  • 13
  • 20
YERSİZ YURTSUZ KALAN İNSANLARIN ACILARINI ANLATTI
YERSİZ YURTSUZ KALAN İNSANLARIN ACILARINI ANLATTI

Dilini anayurdu olarak benimseyen yazar, Kırım acılarını abartısız bir üslupla yazdı. Onun eserlerinde kademe kademe psikolojik bir derinleşme görülür.

Romanlarında yalın bir dil ve anlatımı benimseyen yazar, savaşan devletler arasında kalan, yersiz yurtsuz insanları sade bir üslupla fakat çarpıcı bir biçimde anlatır.

  • 14
  • 20
CENGİZ DAĞCI’YA GÖRE MİLLETİ MİLLET YAPAN ANA UNSUR
CENGİZ DAĞCI’YA GÖRE MİLLETİ MİLLET YAPAN ANA UNSUR

Cengiz Dağcı, bütün romanlarında yüzyıllardır Kırım coğrafyasında yaşayanları sinesinde barındıran toprağı ve onun bağrında yaşayan insanların hayat hikâyelerini anlatır. Toprağı onun üstündekilerle, onun hafızasıyla birlikte düşünür. Romanlarında toprağa bağlı olarak şekillenen bir hayatı öne çıkardı.

Yazara göre toprak, yeryüzüne ait alelade bir unsur değil, milleti millet yapan ve bütün erdemlerin gelişmesini sağlayan bir öğeydi.

  • 15
  • 20

Kaleme aldığı eserlerle sadece Kırım Türklerini de değil aynı zaman tüm Türk coğrafyasının acılarını dile getirdi. Yurdunu Kaybeden Adam adlı eserinde "Yurdunu kaybeden adam için hürriyetin bile bir manası kalmadığını şimdi anlıyorum." diyen usta kalemi esaret yıllarının sonra özgürlüğüne kavuşsa da bunun tek başına anlamsız olduğunu dile getirdi.

"Bahçesaray'dan Kaşgar'a varana kadar binlerce minaremiz göklere uzanıyor. Bize Tatar diyorlar, Türkmen diyorlar, Kazak diyorlar, Özbek diyorlar, Azeri diyorlar, Karakalpak, Uygur, Kabardin, Başkurt, Kırgız diyorlar. Bunlar hep yalan! Deniz parçalanamaz, biz Türk'üz!"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN