Arama

Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı

Cumhuriyet ilanının ardından başlayan Cumhuriyet dönemi Türk Edebiyatı, ilk yıllarında kendisinden önceki milli edebiyatın etkilerini taşır. Sanatçılar, savaştan çıkmış bir milleti, yeni inkılapları ve Anadolu'yu toplumcu bir gerçeklikle gözler önüne serer. Zaman geçtikçe birbirinden farklı pek çok edebi topluluk oluşarak edebiyatımız entelektüel zenginlik kazanır. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının 1923 ile 1950 yılları arasındaki serüvenini sizler için araştırdık.

  • 11
  • 12

Garipçiler

🔸 Orhan Veli, Melih Cevdet Anday Oktay ve Rıfat Horozcu'dan oluşan Garipçiler, 1940 yılına kadar var olan tüm şiir anlayışlarına bir tepki olarak doğmuştur. Şiirden ölçü ve uyağı çıkararak serbest şiir yazmışlardır.

🔸 Garip akımı, bu üç şairin 1941 yılında yayımladıkları Garip adlı şiir kitabı ile başlar. Grup üyeleri kitabın girişinde edebiyata dair düşüncelerini yazdıkları bir bildirge yayımlamışlardır.

  • 12
  • 12

🔸 Şiir alanında en büyük değişimi gerçekleştiren bu topluluk, sürrealizmden etkilenmiştir. Sanatlı şiire tepki göstererek halk dilinde, anlaşılır şiirler yazdılar.

🔸 Günlük yaşama dair her şeyi ve toplumsal aksaklıkları bir mesaj verme kaygısı olmadan aktardılar. 1950'de Orhan Veli'nin ölümüyle topluluğa mensup diğer sanatçılar da farklı akımlarda eser vermeye başladılar.

PEYAMI SAFA'NIN EDEBİYATI SARSAN KALEM KAVGALARI

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN