Dil bilgisinde bilinmesi gereken temel terimler
Bir dili seslerinden cümlelere kadar, içerdiği bütün dil birliklerini geniş bir şekilde anlam ve görevlerini kapsayacak şekilde inceleyen bilim dalına dil bilgisi denildilğini biliyoruz. Peki, incelediği dil unsurlarına göre kendi içinde bölümlere ayrıldığını kaçımız biliyoruz? Dil bilgisi konusunda bilinmesi gereken temel terimleri derledik.
Giriş Tarihi: 04.01.2020
09:00
Güncelleme Tarihi: 04.01.2020
09:48
İsim tamlaması; aralarında anlamca ilgi bulunan, biri diğerini iyelik yönünden bütünleyen, en az iki farklı isimden meydana gelmiş kelime grubu. İsim tamlamalarında birinci sözcük grubuna tamlayan, ikinci sözcük grubuna tamlanan denir.
Fikriyat Sözlük'ten az bilinen 20 kelime
Haber kipi veya bildirme kipi, Türkçede fiillerin zaman eklerinden birini taşıyan, yani zaman anlamı taşıyan hallerinden her biri. Türkçede beş haber kipi vardır: Geniş zaman, Şimdiki zaman, Bilinen geçmiş zaman, Öğrenilen geçmiş zaman, Gelecek zaman.
Gazetecilikle ilgili bilinmesi gereken 35 terim
İsim-fiil, mastar veya eylemlik, fiillerin cümlede isim görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiil kök veya gövdelerine -me, -mek veya -iş mastar eklerinin getirilmesiyle oluşturulur. Bu eklerde ses uyumlarına göre gerekli değişiklikler yapılır. Kardeşim okumayı öğrendi.
Sinemaya ilgi duyanlar için bilinmesi gereken terimler
Cümle içinde aynı görevde olan ya da anlamca birbiri ile ilgisi bulunan sözcükleri, sözcük gruplarını, anlam bakımından birbiri ile ilgili cümleleri bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir. Cümlede birden fazla özne, birden fazla sıfat, belirtili nesne, zarf, tamlayan, tamlanan, yüklem vb. görev yapan her türlü kelime ve cümleleri birbirine bağlar.