Arama

Distopya edebiyatının en iyi 15 kurgusu

Distopik romanlara olan ilgi, her geçen gün artıyor. Peki, bu ilginin sebebi bu korku dolu kurgunun gelecekte yaşanabilecek olma ihtimali olabilir mi?

  • 14
  • 15
Fahrenheit 451 - Ray Bradbury (1951)
Fahrenheit 451 - Ray Bradbury 1951

"...insanın gündoğumunda giyinirken düşünecek kadar bile zamanı, bir felsefe saati, dolayısıyla da melankoli saati yok."

Fahrenheit 451, "kitap kâğıtlarının yanıp tutuştuğu ısı derecesi"dir. Amerikan edebiyatının ünlü yazarı olan Ray Bradbury tarafından distopya türünde bir başyapıttır. Daha sonra 1966 yılında François Truffaut tarafından sinemaya uyarlanan eserde kitapların yakıldığı, insanların totaliter liderler tarafından yönetildiği bir dünya anlatılarak, okuyucu bu dünyaya dâhil ediliyor. Bradbury'nin bu eseri yazmaya karar vermesinin hikâyesi ise, bir hayli ilginçtir. Bradbury bir gün, arkadaşı ile parkta dolaşırken polis memuru tarafından durdurulup sorguya çekilir. Bradbury "Ayaklarımızın birini diğerinin önüne koyuyoruz" diye cevap verir. Bunun üzerine polis memuru "Pekâlâ" der ve "Bir daha yapmayın" diye karşılık verir. Bu olaydan sonra, gelecekte yürümenin bile yasak olabileceği bir dünya düşünür. Bunun üzerine distopya kurgusu olan eserini yazmaya başlar. Eserde tüm kitapların yakıldığı, bilgiden uzak tutulan bir toplum yaratır. Bradbury eserde Anka kuşu imgesini kullanır. Anka kuşu ile insan, yaptığı hatalar ile yanıp kül olur fakat küllerinden tekrar doğar. Ayrıca yazar kullandığı diyalog ve dil ile otoriter yapının beraberinde getirdiği iletişimsizliği de betimler.

TveK'dan satın almak için tıklayın...

  • 15
  • 15
Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi? - Phillip K. Dick (1968)
Android’ler Elektrikli Koyun Düşler mi? - Phillip K. Dick 1968

"Yani aklı başında olan herkes buradan göçtüğü halde bizim hâlâ dünyada kalmamız mesela."

"Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi?" eseri, hem distopya, hem de gelecekte yaşanabilecek bir bilim kurgu eseri olarak değerlendirilir. Romanda üçüncü dünya savaşı sonrasında atmosfer kirliliği ile dünya radyoaktif bir madde ile kaplanır ve insanların başka gezegenlere göç ettiği; karınca gibi sıradan hayvanların bile neslinin tükendiği bir dünya insanlığı bekler. Her şey, Rick Deckard'ın evinde başlar. Deckard neredeyse insandan ayırt edilmesi imkânsız, bir farkı olmayan olan androidlerin, kaçtıkları zaman onları bulup emekli etmek/yok etmekle görevli bir polistir. Kitapta hayvanlara özel bir yer vardır. Hayatta kalmayı başaran çok az sayıda hayvan olduğu için, hayvan sahiplerinin özel bir prestiji bulunur. Hayvan öldüğünde de üreticiler gerçeğinden ayırt edilemeyen elektrikli hayvanlar üretebiliyorlardır. Yapay zekâ sahibi olan bu makineler, insanın duygu düşüncelerini ve hislerini şekillendirebilir. 1982 yılında "Bıçak Sırtı" olarak sinemaya uyarlanmıştır. Eserin bir başka ilginç noktası ise, "Mercerism" inanç sisteminin insanları empati duygusu ile birbirine bağlamasıdır. Bu kavram ile androidleri insanlardan ayıran yegâne duygu oluşur. Bu duyguyu sağlayan empati kutuları, insanların birbirlerine karşı ne hissettiğini birebir hissedebiliyor. Distopik olarak sınıflandırılan bu eserde yazar bir taraftan da olayın gelecekte gerçekleşmesinden ötürü korkuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN