Arama

Divan edebiyatını daha iyi anlamanızı sağlayacak 21 mazmun

Kendine özgü düşünce ve hayal dünyası bulunan divan edebiyatı, eski toplumumuzun düşünüş, yaşayış ve sanat sevgisini günümüze taşıyarak klasikleşti. Geçen zamanla beraber değişime uğrayan hayat şartları, artık bu edebiyatı yaşanılan hayatın bir aynası olmaktan çıkardı. Sizler için asırlar öncesinde yazılmasına rağmen, şiire derin manalar kazandırmış divan edebiyatını daha iyi anlamanızı sağlayacak 21 mazmunu derledik.

  • 6
  • 21
SİDRE
SİDRE

📌Sidre kelime anlamı olarak "Arabistan kirazı" demektir. Kur'an-ı Kerîm'de iki yerde geçer (Necm/14, 16). Tefsirde bu ağacın "arşın sağ yanında İlâhî bir ağaç" olduğu bildirilir. Hadislere göre altıncı kat göktedir. Gökyüzüne yükselenler ancak buraya kadar çıkabilirlermiş. Nitekim Miraç gecesi Peygamberimiz de Cebrail'i burada görmüştür. Sidre'nin yanında cennet vardır ve cennetin nehirleri onun altından akar. Sidre'den ötesi Allah'ın zât âlemidir. Sidre, beşer bilgisinin ve amellerinin son hudududur. Muttakiler ile şehitlerin ruhları burada mahşeri bekleyeceklerdir. Sidre-yi Tûbâ ile karıştıranlar da vardır. Sidre kelimesi daha çok "müntehâ" kelimesiyle birlikte kullanılır. "Sidretü'l-münteha (son uçtaki kiraz ağacı), ulaşılabilecek en yüksek yer olduğu için divan şiirinde sevgilinin uzun boyunu anlatmakta kullanılır. Padişahın yüceliği, namı ve şairin şiiri için de birer temsil olabilir.

Sidreye benzettiğim ayb etme cânâ kaddini
K'anı benzetmekde bundan müntehâsın bilmedim

Ahmed Paşa

  • 7
  • 21
RUZİHESAP
RUZİHESAP

📌Hesap günü. Kıyametten sonra insanların hesaba çekilecekleri gün olan mahşer günü. Buna rûz-ı ceza da denir.

Ölmeden rûz-ı hesabı gözümüz gördü bizim
Konmadı çehremize bâr-ı gubâr-ı isyan

Yahya Bey

Sözünüzün etkisini artıracak beyitler

  • 8
  • 21
REFREF
REFREF

📌İnce yumuşak kumaş, bir çeşit döşek. Peygamberimizin Miraç gecesinde Sidretü'l-Müntehâ'dan Kürsiye dek üzerine oturup gittiği yeşil yaygının adı.

Yeri ger döşek ediben taşı ben yasduğ edersem
Eşiğinde bana yeğrek cinân içinde refreften

Kadı Burhaneddin

  • 9
  • 21
PEYK
PEYK

📌Haber veya mektup getirip götüren. Osmanlıların ilk zamanlarında postacı ve muhafızlara peyk denirdi. Peyk ve peykbaşı rütbeleri ile ayrı bir teşkilât olarak asırlarca hizmet görmüştür. Vücutça çevik ve zayıf kişilerden seçilirler. Az yerlerdi. Çok hızlı koşabilen bu kişiler meselâ Edirne-İstanbul arasını iki günde kat edebilirlerdi. Kelimenin uydu anlamı da zaman zaman şiirlerde kullanılmaktadır.

On sekiz bin âlemi seyreyledik uçtan uca
Milket-i sultânı aşkın peyk-i reh-peymâsıyız

Zatî

  • 10
  • 21
NASRUN MİN’ALLAH
NASRUN MİN’ALLAH

📌Kur'an-ı Kerîm'deki "Nasrun min Allâhi ve fethun karîb (Yardım Allah'tandır ve fetih yakındır) (Sâf/13)" ayetinden iktibas yoluyla ve özellikle kasidelerde çok kullanılır. Kılıçların veya sancakların üzerine bu veya buna benzer anlamları olan ayetler yazılırdı.

Okur lisân-ı adûya karşı durup
Sevâd-ı âyet-i "Nasrun min Allâh"ı ezber

Nev'î

Doğu'nun dillere destan 4 aşk hikayesi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN