Arama

Divan edebiyatının en süslü eserlerini yazan Nergisi

17. yüzyıl Klasik Türk nesrinin önemli temsilcilerinden biri olan Nergisi, aynı zamanda şairliğiyle de dikkat çekmekteydi. Nesir üstadı olarak tanınan Nergisî, şuara tezkirelerinde ismi geçen bir şairdi. Mensur eserlerinde ve şiir mecmualarında da Türkçe, Farsça ve Arapça şiirleri yer alıyordu. Eserlerinde abartılı ve süslü dil kullanmasıyla bilinen Nergisi, şiirlerinde nesirlerine nazaran daha açık ve anlaşılır bir dil tercih etmişti. İşte Namık Kemal'in divan edebiyatına yaptığı eleştirilerde en büyük ilgi odağı olan Nergisi'nin edebi anlayışı ve şiirlerine dair detaylar…

3. el-Vasfü'l-kâmil fî ahvâli vezîri'l-âdil: Bazı kaynaklarda Gazavât-ı Murtazâ Paşa adıyla anılır. Nergisî'nin kadı olarak bulunduğu Banaluka'da kaleme aldığı eser, o sırada Budin valisi olan Murtaza Paşa'nın hayatını ve gazâlarını beş bölüm halinde anlatır. Dili diğer eserlerine göre daha sadedir. Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'ndeki müellif hattı nüshasından başka altı nüshası bilinmektedir.

Divan edebiyatında sıkça kullanılan terimler

4. Horosnâme: Bu mensur hikâyenin basit bir rik'a kırmasıyla yazılan altı sayfalık bir nüshası Millet Kütüphanesi'nde, bir diğeri Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Kütüphanesi'ndedir. Horozla tilki hikâyesinden ibaret olan eser bir incelemeyle birlikte yayımlanmıştır. Nergisî'nin alışveriş mukavelesine dair fıkhî hükümleri ihtiva eden, Arapça secili bir nesirle kaleme aldığı risâlesi bir mecmua içindedir.

Beyitlerin manasını kavramanıza yardımcı olacak 15 mazmun

  • 8
  • 16
NERGİSİ'NİN ŞİİRLERİ
NERGİSİ’NİN ŞİİRLERİ

Daha çok münşi olarak tanınan Nergisî'nin çeşitli şiirleri bulunmaktadır. Fâik Reşad nazmının nesrinden aşağı olmadığını, hatta sadelik ve tabiilik bakımından nesrinden daha üstün olduğunu söyler. Bazı kaynaklarda şiirlerini ihtiva eden bir divanının veya bir mecmuanın bulunduğu belirtilirse de böyle bir eser tespit edilememiştir. Türkçe, Farsça ve Arapça şiirler yazan Nergisî'nin gazellerinin canlı hayaller ve ince duygularla örülü olduğu eldeki örneklerden anlaşılmaktadır.

Taşlıca Yahya'nın hayatı, edebi kişiliği ve şiirleri

  • 9
  • 16
ŞİİRLERİNDEN ÖRNEKLER
ŞİİRLERİNDEN ÖRNEKLER

"Rüstem tayanmaz aşka aşk özge ķahramandur
Tab-aver-i şükuhı hakka ki pehlevandur"

Rüstem aşka takat getiremez çünkü aşk sıra dışı bir kahramandır. Güç karşında gösterdiği mukavemet ile aşk, gerçekten pehlivan gibidir.

  • 10
  • 16

"Rind-i tehi sebuya sermaye-i saadet
Yakut cam-ı bade la'l-i leb-bütandur"

Elinde boş kadeh bulunan rindin saadet kaynağı, şarap kadehindeki yakut/yakut renkli şarap kadehi ve putların (put gibi güzeller) dudaklarındaki la'ldir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN