Arama

Divan edebiyatının harflerle kurulan kelime oyunları

Eski edebiyatımızda şairlerin harflerin biçimlerinden yararlanarak benzetmelerle hünerlerini gösterdiğini biliyor muydunuz? Şairler beyitlerinde geçirdiği harfleri farklı şekillerde sırlayarak anlamlı sözcükler elde ederlerdi. Böylece şiir, görünen anlamının yanında harf ve kelime oyunlarıyla zenginleşerek bir sanat gösterisine dönüşürdü. Sizler için divan edebiyatının harflerle kurulan kelime oyunlarını derledik.

Tâ'ibâ tâ mîm 'ayn olma tâlibsen hemân
Çün yaraşmaz eylemek âteş-i sûzândır tama

İbrahim Tâ'ib

📌Açgözlülük anlamına gelen tama' (طمع) kelimesini oluşturan tâ (ط ), mîm (م) ve 'ayın (ع) harfleri beyitte sırasıyla verilir. Şair, kendisine bir şeyi isterken açgözlü olmamayı öğütleyerek açgözlülüğü yakıcı bir ateşe benzettir.

Birligin eyler elif anhâ ki oldur bî-zevâl
Oldı lâmeyn ile hâ ism-i Cenâb-ı Kibriyâ

Osman Fazlî

📌Elif harfi, Allah'ın birliğini, vahdeti simgeler. Bu beyitte elif (ا ), iki lâm (ل) ve hâ (ه) harfleriyle Allah lafzı (الله) ortaya çıkar.

Sözünüzün etkisini artıracak beyitler

Her ibtidâya evvel ü âhırsın ey Ehad
Oldı elif niteki ser ü pây-ı ibtidâ

Nev'î

📌Nevî, gazellerine başlarken ehad olan Allah'ı anmış, her başlangıca ilk ve sonun (ezelî ve ebedî) Allah olduğunu anlatırken onun birliğini simgeleyen elif (ا ) harfinin başlangıç anlamındaki ibtidâ kelimesinin başında ve sonunda oluşunu hatırlatarak harf ve kelime oyunu yapmıştır.

Fazlî râhunda elif-veş togru oldugı içün
Başumun üstinde yirün var didi ikbâl ana

Kara Fazlî

"Fazlî, senin yolunda elif harfi gibi doğru olduğu için ikbâl ona başımın üstünde yerin var, dedi."

📌Kara Fazlî, kendini elif harfine benzetir ve mutluluk, talih anlamlarındaki ikbâl kelimesinin başının üstünde yer edineceğini söylemiştir ki elif (ا) harfi ikbâl (اقبال) kelimesinin ilk harfidir, üstündedir.

Divan edebiyatından beyitler ve anlamları

Yevm-i cezâda umaram ide şefâ'ati
Ol iki mîm ü hâ ile dâlı Muhammed'ün

Muhibbi

📌Muhibbî, kıyamette hesap gününde Hz. Muhammed'i oluşturan harflerin kendisine şefaat etmesini umarken Muhammed kelimesini ve onun harflerini vermiştir. Muhammed (محمد) kelimesi iki mîm (م ), hâ (ح) ve dâl (د) harfleriyle yazılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN