Arama

Doğu ve Batı arasında kalmış bir Tanpınar karakteri: Hayri İrdal

Ahmet Hamdi Tanpınar, Doğu ve Batı medeniyetleri arasında şahsiyetini bulmaya çalışan bir mütefekkirdir. Eserlerinde sıklıkla vurguladığı "eşik", bu iki medeniyetin arasındaki geliş gidişi simgeler. Tanpınar'a göre bir medeniyet "Derin bir maziden gelen bir kültür yığılmasıdır", bütünlük ve süreklilik demektir. Ona göre batılılaşma ile kazandırılmak istenen yeni hayat tarzı geçmişin manevi ve geleneksel değerlerini hiçe sayarak değil içine alarak ilerlemelidir. Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nde Hayri İrdal üzerinden Doğu ve Batı arasında kalan Türkiye'nin bocalayışını okuruz….

Doğu ve Batı arasında kalmış bir Tanpınar karakteri: Hayri İrdal

🔸 Romanda geçmişten gelenler, "eski" zihniyete sahip karakterler ise Hayri irdal'ın ustası Muvakkit Nuri Efendi, Seyit Lütfullah, simya ile cıvadan altın yapmaya çalışan Aristidi Efendi, hısım akrabaları ve büyük konağı ile Abdüsselam Bey'dir. Bu karakterler modern dünyaya bir türlü ayak uyduramayan, yeni hayat şartları karşısında bocalayan insanlardır.

🔸 Romanda zıt karakterler arasında kalan Hayri İrdal ile birlikte aslında Türkiye'nin kısa hikayesini okuruz. Muvakkit Nuri Efendi geleneğin bilge tarafına işaret eder. Hayri İrdal çoğunlukla Muvakkit Nuri Efendi ile Halit Ayarcı arasında kalır.

Ölümünden sonra müsveddelerinden düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar eseri

Doğu ve Batı arasında kalmış bir Tanpınar karakteri: Hayri İrdal

🔸 Hayri İrdal'ın doğduğu günden itibaren en büyük sıkıntıları işsizlik ve fakirlik olmuştur. Kendini "fakir bir adam" olarak tanımlar.

🔸 Hayatının ilk evresinde kendi mahallelerinde yaşayan kendi dünyalarından çıkmamış insanlar vardır. İkinci çevresi ise modernleşmek isteyen ancak bu donanıma sahip olmayan insanlardan oluşur.

Doğu ve Batı arasında kalmış bir Tanpınar karakteri: Hayri İrdal

🔸 Hayri İrdal'ın hayatında ilk muhitindeki kişiler olumlu ve olumsuz özellikleri ile ikiye ayrılır. Hayati konularda doğru tespitler yapan, insan üzerinde olumlu etkiler bırakan Muvakkit Nuri Efendi ile ilk eşi Emine olumlu özelliklere sahip "gelenekçi" insanlardır. Emine, Hayri İrdal'a destek olan güçlü bir eştir.

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Mahur Beste romanından alıntılar

🔸 İrdal'ın hayatında geleneği temsil eden grubun olumsuz özelliklere sahip karakterleri de eski inanışlardan ve hurafelerden kurtulamamış "tembel bir topluluktur".

🔸 Geleneğe bağlı olumsuz özellikleri temsil eden ikinci grupta ise Seyit Lütfullah başta gelir. Seyit Lütfullah hurafenin ve ataletin temsilcisidir. Bu gruptaki ikinci karkater Aristidi Efendi'dir. Aristidi Efendi de kısa yoldan zengin olmanın yollarını arayan ve mucize bekleyen bir adamdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN