Dostoyevski'nin "Suç ve Ceza" çizimleri
Suç ve Ceza, Budala, Karamazov Kardeşler gibi başyapıtların mimarı büyük yazar Dostoyevski, on dokuzuncu yüzyıl Rusya'sında yaşadı. Mürekkebi ve kalemiyle sadece yazı yazmayan Dostoyevski, düzyazılarının kenarlarına pek çok çizim de yaptı. Bu eskizlerde geçim sıkıntısından yaptığı hesaplar, annesi ve kız kardeşi, dünyadaki tarihi kişiler ve binaların yanı sıra Suç ve Ceza'nın kahramanlarını da görmek mümkün. İşte, size dünyayı sarsan bir romanın yazılış sürecini yaşatan eskizler…
Giriş Tarihi: 29.07.2019
19:15
Güncelleme Tarihi: 05.10.2022
16:11
➡ Dostoyevski'nin görselleştirilmeleri, yazının tepesinde karalanmış yüzlere tam olarak benzemiyor, ancak yazarlarının onları, en azından romanın bu ilk el yazması aşamasında gördükleri şekilde görüyorlar.
➡ Diğer yazılarında da birçok çizim: "İdiot " , "Karamazov Kardeşler " , "Şeytanlar " romanına ait. Araştırmacılar hala bazıları hakkında tartışıyorlar. Eserlerin karakterlerinin mi yoksa Dostoyevski'nin arkadaşlarından birinin karakterinin kenar boşluklarında mı çizildiği belli değil.
Karamozov Kardeşler'den çağları aşan 20 alıntı
➡ Dostoyevski'nin sadece eserlerinin kahramanlarını çizmezdi. Belinski, Turgenyev ve favori yazarları Balzac ve Cervantes ile çağdaşlarının portrelerini çizdi. Dostoyevski hükümdarlar arasından Peter I ve Nicholas, Napolyon III ve Napolyon Bonapart' ı da çizdi.
➡ Dostoyevski'nin 1866 yılında basılan Suç ve Ceza aslı eserinin el yazması ve kenar çizimlerinde kitapta Raskolnikov karakterinin aklını 'Napolyon yüce bir amaç uğruna birini öldürebiliyorsa, ben neden öldüremeyeyim?' sorusu kurcalıyordu. Bu sebeple çizdiği resimler arasında Napolyon da vardı.
Dostoyevski'den alıntılar ile Yeraltından Notlar
➡ El yazması filozofların portreleri de ortaya çıktı Her karakterin imgesi üzerine düşünerek, yazar farklı fikirlere yansıdı. Böylece "Suç ve Ceza" sayfalarında ahlaki yasadan bahseden Kant'ın bir portresi ortaya çıkar.
➡ Prens Myshkin'in açıklamalarından bazıları, "Düşünüyorum, öyleyse varım." ifadesine sahip olan Rene Descartes'in görüntülerine benzemektedir.
➡ "Genç" kahramanının açıklamaları arasında Voltaire'in bir portresini bulabilirsiniz ve "Şeytanlar " romanı Shakespeare'in görüntüleri ile dolu. Hangi kahramanın Dostoyevski'nin bir İngiliz şairinin görüntüsünde temsil edildiğini tahmin etmek de mümkün.
➡ Fyodor Dostoyevski şehir manzaralarını, mimari unsurları da çizmişti: Kuleler, taretler, özellikle de sivri pencereler. Yazarın çiziminde Notre Dame, Köln, Milano ve diğer Avrupa Gotik katedrallerinin süpürülmüş kemerleri ve vitray pencereleri ni tanıyabilirsiniz. Dostoyevski, onları Avrupa'da seyahat ederken gördü.
Dostoyevski'nin ölümsüz eseri Budala'dan en çarpıcı 20 alıntı