Dünya edebiyatından 10 ünlü yazarın son mektupları📧
Proust'tan, Hugo'ya, Kafka'dan, Stendal'a dünya edebiyatına eserleriyle damga vurmuş şair ve yazarlar, hayatla olan bağları kesintiye uğramadan önce yazmaktan vazgeçmediler. Karmaşık yollarda ilerleyen on şahsiyetin, yaşama dair nihai bir serzenişi olarak görülebileceği ya da sessiz bir veda niyetine de okuyabileceğiniz mektuplarını derledik.
Giriş Tarihi: 17.02.2020
13:15
Güncelleme Tarihi: 17.02.2020
17:04
"Bir de sadece fısıltı halinde, o da seyrek olarak, konuşmaya hakkım olduğunu düşünecek olursanız, ziyaretinizi seve seve ileri bir tarihe ertelerdiniz."
Pek sevgili annem babam, mektuplarınızda kimi zaman değindiğiniz şu ziyaret hakkında konuşalım. Benim için çok önemli olduğundan hep aklımda. Epeydir bir araya gelemediğimizden görüşmek çok iyi olurdu. Ziyaretinizi haklı gösterecek pek çok nedenden biri bu. Ancak bu ziyareti şimdi gerçekleştirmemeniz için de bir yığın sebep var. Öncelikle babam pasaport engeliyle karşılaşacak. Böyle olunca da ziyaretin pek bir anlamı kalmıyor.
Hak ettiği değeri ancak öldükten sonra görebilen Kafka, eserlerinde dünyanın karmaşıklığı karşısında insanın umutsuzluğunu güçlü bir biçimde yansıttı. Ortaya koyduğu eserlerin en çarpıcı yanı, sadelik ötesinde, gerçek dışı ve esrarlı bir dünyanın saplantısı arasındaki çekişmedir.
Kafka, 3 Haziran 1924'te 40 yaşında öldüğünde ardında birkaç eser bıraktı. Bu eserlerden en çok bilinenleri Dava, Dönüşüm, Şato ve Milena'ya Mektuplar adlı eserleriydi. Kafka, yakın arkadaşı Max Brod'a eserlerinin hepsini yakmasını vasiyet etti. Kafka'nın vasiyetini yerine getirmeyen Max Brod, Kafka'nın dünya edebiyatında önemli bir konuma gelmesini sağladı.
Franz Kafka'nın Milena'ya yazdığı mektuplardan 25 etkileyici alıntıyı okumak için tıklayınız...
"Contes et Romans'ın iki cildinin elyazmasını size bir yıl içinde teslim edeceğim."
7 Mart'ta yazma lütfunu gösterdiğiniz mektubunuz elime geçti. Birkaç ufak detay hariç, bütün şartlarınızı kabul ediyorum. Contes et Romans'ın iki cildinin elyazmasını size bir yıl içinde teslim edeceğim. Parma Manastırı gibi iki cilt oluşturacaklar ve bunlar Revue des Deux Mondes dergisinde on altı sayfaya denk düşecek. Bu iki cilt karşılığında beş bin frank ödenecek. Her iki ayda bir size Stendhal imzalı bir hikâye ulaştıracağım. Romanları sekizlik formatta ciltler halinde yedi yüz nüsha yayınlama hakkına sahipsiniz. Sekizlik formattan sonra, daha yaygın olan on sekizlik formatta üç bin nüsha baskı yapabileceksiniz. Hepsi Stendhal adını taşıyacak. Bu yayın haklarının tutarı olan bin beş yüz frank gecikme olmaksızın ödenecek.
Gerçek adı Marie-Henri Beyle olan Stendhal'ın, babasını sevmediği için onun ismini taşımak istemediği ve bu yüzden Stendhal mahlasını kullandığını biliyor muydunuz?
Gerçek adı 1783 yılında Fransa'nın Grenoble kentinde burjuva bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Hayatı savaşlarda geçen, Stendhal Napoléon ordularıyla birlikte İtalya, Rusya seferlerine katılan Stendhal, bu süreçte sanat ve edebiyatla da tanıştı, savaş, yaşadığı aşklar ve yolculukları romanlarının, günlüklerinin ana temalarını oluşturdu; İtalya seyahatleri sırasında kaptığı frengi sonucu 1842 yılında Paris'te öldü.
Psikolojik romanın kurucusu Stendhal'dan 22 alıntıyı okumak için tıklayınız...
"Yaşarsam görüşürüz."
Sevgili dostum,
İçinde bulunduğum durumu görseniz şu an nasıl bir mucize eseri mektubunuzu açıp, nasıl da daha büyük bir mu size cevap verecek gücü kendimde bulduğuma şaşardınız. Kısacası, şu an çek yollamayın lütfen, bu sinir bozucu sağlık sorunundan kurtulursam bunlarla ilgilenecek vaktimiz olacak. Romana gelince geriye bir şey kalmadığından ister ateşe atın ister kafanıza göre basın. Deli saçması talimatlarından bir şey anlaşılmamasına şaşırmadım. Ben çıkarılacak yerleri çıkardıktan sonra toplam 9000 satır daha kaldığını hesaplamışlar. O sırada rahatsızlandığım için daktiloda yazdığım bütün bölümleri hesaplamadan çıkardım. Yaşarsam görüşürüz. Artık benden sessizlikten başka bir beklentiniz olmasın, siz de beni taklit edin.
Saygılarımla.