Dünya edebiyatından 10 ünlü yazarın son mektupları📧
Proust'tan, Hugo'ya, Kafka'dan, Stendal'a dünya edebiyatına eserleriyle damga vurmuş şair ve yazarlar, hayatla olan bağları kesintiye uğramadan önce yazmaktan vazgeçmediler. Karmaşık yollarda ilerleyen on şahsiyetin, yaşama dair nihai bir serzenişi olarak görülebileceği ya da sessiz bir veda niyetine de okuyabileceğiniz mektuplarını derledik.
Giriş Tarihi: 17.02.2020
13:15
Güncelleme Tarihi: 17.02.2020
17:04
"Sizi kendimden haberdar etmek ve görüşmekten büyük mutluluk duyacağımı söylemek için yazdım."
Sevgili dostum, size hemen cevap vermek istiyordum fakat birden bastıran diş ağrısı fırsat vermedi. Birkaç güzel günün ardından bu sezonu da böyle tatsız şekilde kapatıyoruz. Neyse ki ağrılar hafifliyor gibi, tedavi görmek için Paris'e varmayı bekliyorum. Pazar akşamı orada olacağız. Karım 3 ya da 4 Ekim gibi İtalya'ya gitmeyi düşünüyor. Siz gelince önce piyesi beraber okuyacağız, bana dürüstçe gerek müzikal açıdan gerek Opera'da nasıl karşılanacağına dair ne düşündüğünüzü söyleyeceksiniz. Sonra eseri Gailhard'a nasıl sunacağımızı konuşuruz. İşler bu minval üzere, sevgili dost. Sizi kendimden haberdar etmek ve görüşmekten büyük mutluluk duyacağımı söylemek için yazdım. Gelir gelmez, bir sabah saat ona doğru bana uğrayın. Beni rahatsız etmeyeceğinizden emin olabilirsiniz. Çalışmaya daha geç vakitte başlıyorum. Ben ve karım, sizi muhabbetle kucaklıyoruz.
Dünya edebiyatının en önemli yazarlarından Emile Zola, gerçeği anlatmaya aşırı duyarlılık gösteren bir akım olan natüralizmin öncüsüydü. Döneminde birçok yazarı etkileyen Zola, 29 Eylül 1902'de hayatını kaybettiğinde bazı kesimler onun suikasta kurban gittiğini düşündü. Cenazesine elli bin kişinin katıldığı yazarın ölümü üzerindeki gizem kalkmasa da resmi kayıtlara kaza olarak geçti.
Tüm romanlarında, doğal ve gerçekçi bir tarzla, hayatın zorluklarından bahsedilir. Örneğin, "Nana" adlı romanda yokluktan dolayı batağa sürüklenen bir genç kızın dramı, büyük bir gerçekçilik ve dramla anlatılır.
Emile Zola'dan 33 alıntıyı okumak için tıklayınız...