Arama

Dünya edebiyatının ilk romanı: “Genji’nin Hikâyesi”

Dünya edebiyatının ilk romanı diye sorulduğunda istisnasız hepimiz aynı cevabı veriyoruz. 17'nci yüzyılda İspanyol romancı Cervantes tarafından kaleme alınmış 'Don Kişot'. Ancak bu bilgiyi bir kenara atmış bir roman var. Dünyanın ilk romanı Don Kişot'tan tam altı yüz yıl evvel yazılmış. Üstelik eserin yazarı da bir kadın. "Genji'nin Hikâyesi", Japonya'da saray nedimesi olan Murasaki Şikibu tarafından 1010 yılı civarında yazıldı. Dünyanın ilk romanı olabilecek bu roman aynı zamanda Japon edebiyatının da başyapıtı sayılıyor. 11'inci yüzyılın Japonyasının esintisinde tüm edebiyatların ilk romanını sizler için derledik.

  • 9
  • 13
9 YAŞINDA İLK KEZ AŞIK OLDU
9 YAŞINDA İLK KEZ AŞIK OLDU

Genji 9 yaşına girdiğinde ilk kez âşık olur. Bu genç kadın ile Genji arasında sadece 5 yaş vardır. Bu kadın imparatorluğun güçlü ailelerinden biri olan Fujitsubolar'ın prensesidir ve duru bir güzelliğe sahiptir.

12 yaşına basana kadar her gün Miya'nın kapısının önüne gelip ona olan duygularını anlatır. Miya da benzer duyguları paylaşıyor olsa da söyledikleri ile Genji'yi oradan uzaklaştırmaya çalışır. Nefes aldığı her an affedilmek için dua ederek gözyaşı döker.

  • 10
  • 13
12 YAŞINDA GENJİ EVLENDİRİLİR
12 YAŞINDA GENJİ EVLENDİRİLİR

12 yaşına bastığı gün Genji, düzenlenmiş bir evlilikle Aoi no Ue ile evlendirilir. Genji, cömert ve centilmen davransa da, Aoi imparator varisi olan Genji'nin abisi ile evleneceğini düşündüğünden Genji'yi istememektedir.

  • 11
  • 13
GENJİ DEĞER VERDİĞİ HER ŞEYİ KAYBEDER
GENJİ DEĞER VERDİĞİ HER ŞEYİ KAYBEDER

Genji ile evlenen Aoi, Genji'yi seven bir kadının büyüsüyle öldürülür. Genji'yi seven bu kadın dönemin en zeki ve imrenilerek bakılan kadınlarından biridir ve keskin zekası ile şahane şiirler yazmaktadır. Değerli gördüğü her şeyi ve herkesi birer birer kaybeden Genji, saray halkının dedikoduları ile çok zor anlar da yaşayacaktır. Sevdiği kadını bulsa da ilk aşkını kalbinden atamayacaktır.

  • 12
  • 13
KÖTÜLÜK İYİLİKTEN DAHA GERÇEKTİR
KÖTÜLÜK İYİLİKTEN DAHA GERÇEKTİR

Bu kitap, ilk olmasının beraberinde, statü gibi kavramların insanların hayatını nasıl mahkumiyete çevirdiğini de gösteriyor. Özellikle kötülüğün iyilikten daha gerçek olduğunu vurgulaması açısından oldukça mühim.

  • 13
  • 13
GÜNÜMÜZ JAPONYASI’NDA BİRÇOK ESERE İLHAM KAYNAĞI
GÜNÜMÜZ JAPONYASI’NDA BİRÇOK ESERE İLHAM KAYNAĞI

Günümüzde Japonya'da birçok manga, farklı televizyon dramaları "Genji Hikâyesi"nden esinlendi. Miayko Maki uyarlaması 1989 yılında Shogakukan Manga ödülünü kazandı.

(Derlenmiştir.)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN