Dünya tarihine damgasını vuran 10 tiyatro oyunu
Tasviri sanatların atası olarak kabul edilen tiyatro, yakın zamana kadar dünyanın en çok izleyici çeken sanat dalıydı.Dünya tiyatrosuna damgasını vuran, insanın derin duygusal deneyimlerinin yanı sıra, toplumsal çatışmaları ve evrensel temaları hem sahnede canlandırarak izleyiciyi etkileyen hem de metinsel anlamda güçlü olan unutulmaz eserleri sizler için bu liste içinde inceledik. İşte, dünya tarihine damgasını vuran 10 tiyatro oyunu...
Giriş Tarihi: 11.08.2023
16:35
Güncelleme Tarihi: 12.08.2023
00:16
Konu
● Hikayesi Danimarka'da geçen, Prens Hamlet 'in babası öldükten sonra yeni kral olarak tahta geçen ve annesiyle evlenen amcası Claudius'tan intikam almasını konu edinir. Aile içi mücadeleler, iktidar karmaşasının yanında bir de komşusu Norveç ile olan çekişmeler eserin ana temasını oluşturur.
🔹 İspanyol romancı Miguel de Cervantes 'in en büyük eseridir. Don Kişot , modern Batı romanının ilk örneği olarak kabul edilir.
🔹 İspanyol edebiyatında roman geleneğinin başlamasına öncü olmuş olan Cervantes, birçok tiyatro eseri de kaleme almış olmasına rağmen hepsi Don Kişot gibi bir eserin gölgesinde kalmıştır.
Osmanlı'nın ilk tiyatro mektebi: Darülbedayi
Konu
● Eser, soylu bir asilzade nin akıl sağlığını yitirip kendini şövalye sanarak maceralara atılmasını ironik bir şekilde anlatır. Don Kişot, takıntılı derecede çok kitap okuyan, bu okumalardan sonra 'deliren' biridir. Okuduğu şövalye romanları ndan sonra şövalyeliğe özenir. Aile yadigarı kılıcını ve zırhını alarak yollara düşer. Bu yolculukta, vali yapma vaadiyle kandırdığı silahtarı olarak Panza 'yı yanına alır.
● Don Kişot (Alonso Quijano ) soylu bir aristokrattır. Sanchjo Panza ise Don Kişot'un yaver idir. Rosinante , Don Kişot'un atıdır. Oyundaki bir diğer karakterse Don Kişot'un sevdiği kız olan Dulcinea'dır.
● Don Kişot, bir yönüyle de hiciv metnidir. Eserde, eski dönem Şövalyelik romanlar ını eleştirerek aslında bu romanların sahtekarlıklar dolu, haksız bir kahramanlık metinleri olarak yerer.
🔹 Nobel ödüllü yazar Samuel Beckett 'in dünyaca ünlü eseridir. 1948 yılında ilk olarak Paris'te sahnelenmiş, ardından da tüm dünyada oynanan klasik bir eser haline gelmiştir.
🔹 Absürd Tiyatro akımı denilince dünyada ilk akla gelen kişi olan Samuel Beckett , Godot'yu Beklerken ile uluslararası üne kavuşmuştur.
Konu
● Varoluş sancıları çeken iki kahramanın iletişim çabası ve çaresizlikleri eserde anlatılır. Kitabın yazıldığı dönemde, İkinci Dünya Savaşı'ndan yeni çıkılmış ve insanlık değerleri yok olmuşturr. Beckett, savaşın oluşturduğu psikolojik ve sosyal tahribatın en temelde, insanlar arasındaki uyumu sağlayan "iletişim " kavramını nasıl sekteye uğrattığını imgelerle gözler önüne serer.
● Samuel Beckett, bir anlamda iletişimsizliğin tiyatrosudur. Godot'u Beklerken' i ve dolayısıyla Samuel Beckett' i anlama yolunda Prof. Dr. Ayşegül Yüksel' in tespiti önemlidir:
"Beckett, geçmiş değerlerle ilişkisini koparmış, geleceğin değerlerini yaratamayan, bir yandan
içinde yaşadığı ve anlayamadığı dünyanın karmaşası içinde edilgen bir konuma itilmiş, bir
yandan da hem "dünya" denen toplumsal olgunun vazgeçilmez "varlığı" olmanın
hem de "yeryüzü"ndeki tüm yaratıklar gibi "ölüm"e yazgılı oluşunun ikilemini sonsuz bir tedirginlik
içinde yaşayan insan adına dile getirilmiş amansız bir başkaldırının yazarıdır." (1992, s. 14-15)
* Alıntı: "Samuel Beckett Tiyatrosu" Prof.Dr. Ayşegül Yüksel