Düşünce dünyanıza ışık tutacak 70 kitap
İslam bilincimizi tazelemek, düşünce dünyamızı aydınlatmak ve bu anlamda fikirlerimizi diri tutmak pek çoğumuz için oldukça önemli. Ancak kimi zaman "ne okumalıyım?" sorusu da bu bilincin beraberinde getirdiği sorulardan biri. Fikir, sanat, kültür ve medya hayatımız, Batıda, Batı kültürü ile üretilenleri tüketmeye yöneltse de çağ aşacak ve öncü nesiller oluşturacak bilgilendirici eserlerin okunurluğunun arttırılması, yadsınamaz bir ihtiyaç. Siyerden edebiyata, iktisattan tarihe düşünce dünyanıza ışık tutacak 70 kitabı derledik.
Giriş Tarihi: 17.10.2020
10:16
Güncelleme Tarihi: 13.12.2020
13:27
OKULSUZ TOPLUM - IVAN ILLICH
Çoğumuz, yaşamımızda okullaşmanın direk ve derin bir etkiden son derece yoksun olduğunu görürüz. Bu durumda iki soru ortaya çıkmaktadır: Her toplumda okullaşmaya bu derece büyük bir önem ve prestij kazandıran nedir? Eğitimin işlevi bir şüphe içeriyorsa, okullaşma gerçekte ne anlama gelmektedir?
Ivan Illich, bu eserinde okulun, statükonun korunmasına vesile olan araçlardan biri olduğundan dolayı bu prestije sahip olduğu yolundaki tezini kanıtlamaya çalışır. Ona göre günümüzdeki okullar eğitimi açısından etkisiz olduğu kadar, bölücü bir nitelik de taşır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
Platon otuzdan fazla felsefi diyalog yazmıştır. Yunanca başlığı Politeia olan Devlet, bu diyalogların en önemlisi, en kapsamlısıdır.
Devlet, ütopya kitapları dizisinin olmazsa olmazıdır. Platon'un amacı kuşkusuz bir ütopya yazmak değildir. Yine de Devlet, yazarının amacından bağımsız olarak, birçok araştırmacı tarafından "ütopyaların ilk örneği" olarak kabul edilmektedir. Kimine göre bütün ütopya kitaplarının babasıdır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
DÜNYA TARİHİ - WILLIAM MCNEILL
Dünya Tarihi, öğrenciler ve akademisyenler kadar genel okuyuculara da seslenir. Yapıt, insanlığın ekonomik, toplumsal, düşünsel evriminde uygar toplumlar kadar yerleşik çiftçi ve göçebe çoban toplulukların, Batı kadar Batı dışındaki kültürlerin katkılarını da vurgular.
Dünyanın belli başlı coğrafyalarında tarihin dönüm noktası oluşturan kilometre taşlarında üretim teknolojilerinin yanı sıra savaş teknolojilerinin etkilerini, uygarlıklar arası etkileşimle dünya çapında kurulan ve bozulan dengeleri, hegemonyaları ve barbar topluluklar ile uygar toplumların kapışmalarını izler.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
Nietzsche, klasik filoloji eğitiminden hareketle Apollon-Dionysos karşıtlığında bulduğu yaşamın sonuna kadar savunulması gerektiği fikrinden hiç vazgeçmemiştir. Bu bağlamda Hıristiyanlığa savaş açmıştır. Tanrı'nın ölümüyle başlayan süreçte sıradanlıktan kurtulmamız ve üstün-insan olmaya giden yolda çalışmayı savunmuştur.
Deccal Nietzsche'nin ölümünden sonra yayımlanan başyapıtıdır. İnsanlığın hayallerini yıkan Hıristiyanlığa doludizgin saldırısıdır. Çünkü ona göre Hıristiyanlık intikam, ikiyüzlülük, küçüklük ve acıma dinidir ve dolayısıyla da Batının nihilizme kayışının temel nedenidir. Hıristiyanlık bir kölelik dinidir, zamanı çoktan geçmiş bir anlam ve değerler sistemine bağlılıktır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
GAZALİ - BİLGİ, VARLIK, YOL
İslam düşünce tarihinin en ilginç isimlerinden birisi şüphesiz İmam Gazali'dir. Gazali, yetişme döneminde en üstün öğrencilerden sayılmış, ilim hayatında en iyi medreselerin hocası olmuş ve hocalarıyla yarışmış bir ilim adamıdır. Devlet nazarında desteklenmiş ve en üstün ilim adamlarından birisi olarak kabul görmüştür.
Farklı zamanlarda yazdığı Eyyühe'l-Veled (Hak Yolcusuna Öğütler), Ledünnî İlim ve Mişkâtü'l-Envar (Nur Metafiziği) isimli risaleleri Yol, Bilgi ve Varlık 'a dair olmaları bakımından birbirlerini tamamlıyor.
Mutlaka okumanız gereken 100 kitap