Düşünce dünyanıza ışık tutacak 70 kitap
İslam bilincimizi tazelemek, düşünce dünyamızı aydınlatmak ve bu anlamda fikirlerimizi diri tutmak pek çoğumuz için oldukça önemli. Ancak kimi zaman "ne okumalıyım?" sorusu da bu bilincin beraberinde getirdiği sorulardan biri. Fikir, sanat, kültür ve medya hayatımız, Batıda, Batı kültürü ile üretilenleri tüketmeye yöneltse de çağ aşacak ve öncü nesiller oluşturacak bilgilendirici eserlerin okunurluğunun arttırılması, yadsınamaz bir ihtiyaç. Siyerden edebiyata, iktisattan tarihe düşünce dünyanıza ışık tutacak 70 kitabı derledik.
Giriş Tarihi: 17.10.2020
10:16
Güncelleme Tarihi: 13.12.2020
13:27
DÜNYA TARİHİ - WILLIAM MCNEILL
Dünya Tarihi, öğrenciler ve akademisyenler kadar genel okuyuculara da seslenir. Yapıt, insanlığın ekonomik, toplumsal, düşünsel evriminde uygar toplumlar kadar yerleşik çiftçi ve göçebe çoban toplulukların, Batı kadar Batı dışındaki kültürlerin katkılarını da vurgular.
Dünyanın belli başlı coğrafyalarında tarihin dönüm noktası oluşturan kilometre taşlarında üretim teknolojilerinin yanı sıra savaş teknolojilerinin etkilerini, uygarlıklar arası etkileşimle dünya çapında kurulan ve bozulan dengeleri, hegemonyaları ve barbar topluluklar ile uygar toplumların kapışmalarını izler.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
Nietzsche, klasik filoloji eğitiminden hareketle Apollon-Dionysos karşıtlığında bulduğu yaşamın sonuna kadar savunulması gerektiği fikrinden hiç vazgeçmemiştir. Bu bağlamda Hıristiyanlığa savaş açmıştır. Tanrı'nın ölümüyle başlayan süreçte sıradanlıktan kurtulmamız ve üstün-insan olmaya giden yolda çalışmayı savunmuştur.
Deccal Nietzsche'nin ölümünden sonra yayımlanan başyapıtıdır. İnsanlığın hayallerini yıkan Hıristiyanlığa doludizgin saldırısıdır. Çünkü ona göre Hıristiyanlık intikam, ikiyüzlülük, küçüklük ve acıma dinidir ve dolayısıyla da Batının nihilizme kayışının temel nedenidir. Hıristiyanlık bir kölelik dinidir, zamanı çoktan geçmiş bir anlam ve değerler sistemine bağlılıktır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
GAZALİ - BİLGİ, VARLIK, YOL
İslam düşünce tarihinin en ilginç isimlerinden birisi şüphesiz İmam Gazali'dir. Gazali, yetişme döneminde en üstün öğrencilerden sayılmış, ilim hayatında en iyi medreselerin hocası olmuş ve hocalarıyla yarışmış bir ilim adamıdır. Devlet nazarında desteklenmiş ve en üstün ilim adamlarından birisi olarak kabul görmüştür.
Farklı zamanlarda yazdığı Eyyühe'l-Veled (Hak Yolcusuna Öğütler), Ledünnî İlim ve Mişkâtü'l-Envar (Nur Metafiziği) isimli risaleleri Yol, Bilgi ve Varlık 'a dair olmaları bakımından birbirlerini tamamlıyor.
Mutlaka okumanız gereken 100 kitap
YAŞAMAK - CAHİT ZARİFOĞLU
Edebiyatımızın en özgün isimlerinden biri olan Cahit Zarifoğlu'nun kaleme aldığı Yaşamak, Zarifoğlu şiirlerindeki derinliği ve şaire ait iç dünyanın zenginliğini gözler önüne seren bir eser. Yeni Türkçe'deki hatıra türünün en yetkin örneklerinden biri olan Yaşamak, toplumsal olarak bir ışığa dönüştürmek istediğimiz acıya, bireysel bir dünyada aydınlık sağlıyor.
Zarifoğlu, çevremizde gelişen olayların gözümüzü yorduğu ve bizim, hayatın bütünsel akışıyla olan bağlarımızı güçlükle koruduğumuz dönemde, o bağlara canlılık veren birkaç şairimizden biri olarak karşımıza çıkıyor. Zarifoğlu'nun, yaşamayı varlık ve oluşun özüne dokunan bir derinlik içinde algıladığı ve arka planındaki hikmetle anlaşarak yaşadığı için, aynı hikmet onun satırlarına da yansıyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
YİTİK CENNET - SEZAİ KARAKOÇ
Ömrünü diriliş mücadelesine adamış bir isim olan Sezai Karakoç, edebiyatımızın en güçlü sesi. Sezai Karakoç, Yitik Cennet kitabında felsefe ile edebiyatın muhteşem bir uyumunu sergiliyor. Kullandığı yöntem ve benzetmeler ile zaman zaman ağır bir üslup içerse de eser aslında oldukça akıcı ve anlaşılır.
Yitik Cennet'te, cennetin sekiz kapısını temsil eden sekiz peygamber ve cennetin tam da kendisi olan son peygamber Hz Muhammed'in hikayelerinden yola çıkılıyor. Bu hikayeler üzerinden bir medeniyetin doğuşu, gelişmesi ele alınıyor. Sezai Karakoç'un kaleme aldığı ve bu kitabı oluşturan yazılar, Eylül 1974'ten Ocak 1976'ya kadar Aylık Diriliş Dergisi'nde, 21 Haziran 1976-14 Ekim 1976 arasında Diriliş Pazartesi-Perşembe Günlüğü'nde Zülküf Canyüce takma adıyla yayınlanmıştı.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.