Edebiyat dünyasına dair en merak edilen sorular
Edebiyat hayatın gizli yüzüdür, hayattan kopuk bir alan değildir. Okul sıralarımızdan beri türlü sebeplerle edebiyatla haşır neşir oluruz. Aşina olduğumuz pek çok edebi konuya farklı açılardan bakabilmek için edebiyat dünyasına dair en çok merak edilen soruları derledik.
Giriş Tarihi: 11.05.2020
16:28
Güncelleme Tarihi: 13.06.2021
14:26
Ahmet Mithat Efendi'nin hangi romanında postmodern teknikler kullanıldığı iddia edilir?
📌Ahmet Mithat Efendi'nin Müşahedat adlı romanı iddia edilen üst kurmaca tekniğiyle edebiyatımızda değişik değerlendirmelere konu olmuştur.
📌 Günümüzde postmodern romanlarda kullanım şekliyle üstkurmaca, temelde yazarın çeşitli tekniklerle romanın kurgusal olduğunu ifşa etmesidir. Bunun için roman yazarı, bazen kendisinin bir roman yazarı olduğunu ifade eder, bazen de "okuyucularım" kelimesini kullanarak okuyucuya seslenir, bazen "okumakta olduğunuz roman" k elimeleriyle eserin kurgusallığına vurgu yapar.
Felatun Bey ile Rakım Efendi üzerine tiyatral bir inceleme
📌Müşahedat adlı romanın üstkurmaca özelliği gösteren kurgusuyla ilgili çıkarımların temelinde, Ahmet Mithat'ın bir roman karakteri olarak romanın içinde yer alması ve romanın yazılma sürecini yine romanın içinde anlatması yatmaktadır. Bu sebeple pek çok yazar Ahmet Mithat'ın romanında postmodern unsurların bulunduğunu yazar. Ancak Ahmet Mithat'ın bu teknikleri kullanmasındaki niyeti anlattıklarını daha inandırıcı hale getirmek olduğu için, bu romandaki üstkurmaca teknikleri romanı postmodern yapmaya yetmez. Müşahedat'taki üstkurmaca uygulaması postmodern romanlardaki "kurmacanın altını çizmek" niyetiyle değil daha gerçekçi bir anlatımı yakalamak arzusuyla oluşturulmuştur.
Ahmet Mithat'ın Beykoz'u
Mevlana ve Yunus'un şiirlerindeki samimiyeti yakalamaya çalışan Nayiler topluluğu kimdir?
📌 Nesl-i Ati üyelerinin Şahabettin Süleyman'ın öncülüğünde Safahat-ı Şiir ve Fikir dergisi etrafında oluşturduğu edebi harekettir. Şahabettin, derginin 1. sayısında "Nayiler: Yeni Bir Gençlik Karşısında" başlıklı yazısı ile takdim ettiği gençler için, Fecr-i Ati topluluğuna mensup olmasaydım yeni gençliğe katılma hususunda tereddüt etmezdim, cümlelerini kurar.
📌 Halit Fahri Ozansoy, Selahattin Enes, Hakkı Tahsin, Hıfzı Tevfik, Yakup Salih, Enis Behiç Koryürek, Orhan Seyfi Orhon aralarında bulunduğu topluluktan bazı isimler Cumhuriyet döneminde önemli eserlere imza atmışlardır.
Şiiri hicivle yoğuran şair: Orhan Seyfi Orhon
📌Şahabettin Süleyman aynı yazıda Nayiler'in sanat anlayışının esasını Yahya Kemal'in oluşturduğunu söyler. Nayiler, Yahya Kemal'in savunduğu asıl kaynağa inme teorisi olan Nev-Yunanilik yerine alternatif bir düşünce sistemi geliştirirler. Yahya Kemal bizim klasiklerimizin Yunan ve Latin kaynaklar olduğunu bu sebeple onlara eğilmemiz gerektiğini söylerken Nayiler milli kaynaklara ve milli geçmişe inmeyi savunurlar.
📌Nayiler Anadolu'daki Türk edebiyatının ilk devirlerine inmeyi ve Mevlana ile Yunus Emre'nin şiirlerindeki samimi ifadeli, lirik ve mistik atmosferi kendi şiirlerinde yaşatmayı denemişlerdir.
Dergah topluluğunun temelleri nasıl atılmıştır?
📌Dergah grubu, 1921-23 arasında 42 sayı yayımlanan Dergi dergisi etrafında toplanan sanatçıların oluşturduğu gruptur. Dergi büyük ölçüde Yahya Kemal'in fikir, görüş, zevk anlayışı d oğrultusunda çıkmıştır. Yahya Kemal'in derginin ilk sayısında yayımlanan "Üç Tepe" a dlı makalesi Dergahçıların beyannamesi niteliğindedir. Makalede Yahya Kemal, Tanzimat neslinin eserlerinde geçen "Çamlıca Tepesi", Servet-i Fünuncuların eserlerinde geçen "Tepebaşı" ve güzel günlerin temsilcisi olarak gördükleri "Metristepe" den bahseder. Artık edebiyata bu üçüncü tepeden bakılacağını bildirir.