Edebiyat kahvehanelerinde yetişen yazarlar
Bir dönemin akademisi olan edebiyat kahvehaneleri, Necip Fazıl, Sezai Karakoç gibi önemli yazarın bir araya geldiği mekanlardı. Şairler burada şiirlerini yazar, yazarlar da buradaki atmosferden ilham alırdı. Ünlü edebiyatçıların tanışmalarına vesile olan edebiyat kahvehanelerinin usta kalemlerin yazarlık kariyerlerinde ve anılarında büyük önemi vardı. Peki, hangi yazar hangi edebiyat kahvehanesine giderdi?
Giriş Tarihi: 03.11.2019
16:22
Güncelleme Tarihi: 09.06.2023
20:48
Onun Küllük'le ilgili bazı nostaljik yazıları vardır. Küllük adında müstakil bir hikâyesi bulunmasının yanında Dönemeç romanında da Küllük'ün adı geçer. Borç, Şehir Kulübünde ve Otel Faresi gibi birkaç hikâyesinde de Küllük yıllarının izleri bulunabilir.
Tarık Buğra; Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Mükrimin Halil İnanç, Mahmut Kemal İnal, Fuat Köprülü gibi usta kalemlerle burada tanıştı. Hatta bir dönem okula gitmediği için yurttan atılınca geceleri Küllük'te kaldı.
Tarık Buğra, Küllük Kahvesi ile ilgili yapmak istediklerini, yapamadıklarını ve içinde bu konuyla ilgili ukde olarak kalanları şu şekilde ifade eder: "Küllük Kahvesi, borcunu ödeyemediğim birkaç alacaklımdan birisidir. Yazmayı tasarladığım ikinci piyesimin adı Robert Taylor Küllük'te idi. Ama ne bir piyes ne de roman… Sadece bir tek hikâye… Ve bazı atıflar… Hakkını verebilmiş değilim. "
Tarık Buğra'dan alıntıları okumak için tıklayın.
Ahmet Haşim, Küllük Kahvesi'nin yanına yer alan Emin Efendi Lokantası için; "Bu Emin Efendi nasıl bir adam ki her gün bütün İstanbul'u dört başı mamur lezzetlerle doyuruyor" der. Emin Efendi Lokantası bin dokuz yüz kırklı yıllarda üniversite hocalarının öğle yemeğini yedikleri bir yerdi.
Ahmet Haşim, Küllük Kahvesi'nin yanında İkbal Kıraathanesi'nin de müdavimlerinden biriydi. İkbal Kıraathanesi, ünlü edebiyatçıların tanışmalarına vesile oldu. Buranın müdavimlerinden olan Tanpınar, Ahmet Haşim ile tanışmasını şöyle anlatır:
"Ahmet Haşim'i Dergâh'ın çıkacağı günlerde tanımıştım. O zamanlar biz Dergahçılar İkbal Kıraathanesinde toplanırdık. Yahya Kemal de hemen her zaman buraya gelirdi. Ben tâ ilk okumalar çağından beri hayranı olduğum Ahmed Haşim ile tanışmayı çok istiyordum. Fakat sıkılgan tabiatlı olmam bir türlü onu bizzat gidip görmeme mâni oluyordu. Onun için iyi tesadüfe bırakmıştım. Nihayet bir gün arkadaşlardan biri Hâşim'in öğle yemeğinden sonra İkbal'e geleceğini haber verdi. Ben gittiğim zaman onu her vakit ki köşemizde, önünde bir nargile, kaşlarını kaldıra kaldıra konuşur buldum ."
Ahmet Haşim'in Paris'te mahsur kalmasıyla ilgili haberimizi okumak için tıklayın.
Şair Sıtkı Akozan'ın Küllüknâme adlı bir şiiri bulunur. Bu manzumede ünlü müdavimlerini en belirgin özelliklerine işaret ederek anlatır.
Sanmayın âvâre bülbüller gibi güllükteyiz Biz yanık bir kor gibi sabah akşam Küllükteyiz
KÜLLÜK’ÜN DİĞER MÜDAVİMLERİ
Peyami Safa, Reşad Nuri Güntekin, Abdülhak Hâmid, Fuat Köprülü, Nurullah Ataç, Sait Faik Abasıyanık, Orhan Veli Kanık, Cahit Sıtkı Tarancı, İbnülemin Mahmud Kemal İnal, Mükrimin Halil Yınanç, Rıfkı Melûl Meriç, Ali Canip Yöntem, Hilmi Ziya Ülken, Kilisli Rıfat Bilge, Kenan Hulusi Koray, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Sadri Ethem Ertem, Nurullah Ataç, Neyzen Tevfik, İbrahim Alaeddin Gövsa, Agâh Sırrı Levend, Midhat Cemal Kuntay, Yusuf Ziya Ortaç, Orhan Seyfi Orhon, Ahmet Muhip Dıranas, Hâlit Fahri Ozansoy, Reşat Ekrem Koçu, Sabri Esat Siyavuşgil, Hilmi Ziya Ülken, Mehmet Kaplan, Ali Nihat Tarlan, Mükrimin Halil Yınanç, Sadri Ertem, Agâh Sırrı Levent, Sıtkı Akozan, Arif Dino, Asaf Halet Çelebi, Abdulbaki Gölpınarlı, Abidin Dino, Rıfat Ilgaz, Hasan İzzettin Dinamo, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Salah Birsel, Özdemir Asaf, Neyzen Tevfik, İlhan Berk'dir.
Edebiyatımızın önemli yazarları ile ilgili haberimizi okumak için tıklayın.