Edebiyat kulesinin yüksek burcu: Nuri Pakdil kimdir?
Edebiyatımıza estetik bakışı ve benzersiz cümleleri ile damga vuran Nuri Pakdil, bir eylem ve duruş adamıydı. Yedi Güzel Adam'ın ağabeyi olarak kabul edilen Pakdil, 85 yıllık hayatı boyunca doğu ve batı arasında bocalayan ümmet için çalışıp üretti. Kalbi Kudüs-ü Şerif için atan büyük usta, geriye büyük bir kültürel külliyat bıraktı.
Giriş Tarihi: 19.10.2021
08:56
Güncelleme Tarihi: 18.10.2022
16:38
📌 Yazarlar hayatlarının belli dönemlerinde bol bol not alır, eğer başarabilirlerse bu notları zamanla bir esere dönüştürürler. Bir yazarın notları her zaman okuyucunun dikkatini çeker. Nuri Pakdil olaylara yaklaşımı, bakış açısı ve yazarlığı ile akranlarından ayrılan büyük bir yeteneğe sahip mütevazı bir yazardır. Batı Notları Nuri Pakdil'in Brüksel, Roma ve Paris'te bulunduğu dönemde aldığı notlardan oluşur. Pakdil eserde büyük bir Müslüman bilinci ile toplumsal ve zihni meseleleri değerlendirir.
🔍 Bilgi Notu: Nuri Pakdil, Doğu'yu bildiği kadar Batı'yı da çok iyi bilen bir yazardır. Yazar, "Batı Notları"nda hem iki medeniyet arasında bir karşılaştırma hem de ciddi bir Batı eleştirisi yapar.
📌 Genç yazarlar kendi seslerini bulana kadar bir taklit aşamasında vakit geçirirler. Bu aşama bir yazarın kendi dilini ve üslubunu besleme noktasında en verimli evredir. Nuri Pakdil yazdıkları ile kendinden sonraki yazarları etkileyebilmiş usta bir kalem. Eser boyunca okuyucu, yazar, yazar adaylarını tefekkür ve sorgulamaya iten Pakdil, insanı adeta sarsıyor. Bir düşünce biçiminin en ince yerlerini görebildiğimiz eser, her yazar adayının okuması gereken bir başucu kitabı hüviyetinde.
🔍 Bilgi Notu: Nuri Pakdil çok çalışkan bir karaktere sahiptir. " Edebiyat " dergisi ve yayınevinin hemen tüm işlerini kendisi halleder.
📌 Bazı isimler bazı kelimeleri akla getirir. Fethi Gemuhluoğlu da Nuri Pakdil ve kuşağı üzerinde etkili olan, siması göründüğünde akla "dostluk"un geldiği, kıymetli bir isimdir. Pakdil'in mücadelesi akıp giden zaman içerisinde kaybolan değerlerimiz iledir. Gemuhluoğlu ile bu sebepten dolayı aynı çizgiyi paylaşan yazar, onun kendisinde uyandırdığı dostluk duygusu üzerinden "Bağlanma"yı kaleme alır.
🔍 Bilgi Notu: Nuri Pakdil, Bağlanma'ya, "Fethi Gemuhluoğlu'nun büyük anısına bitimsiz saygıyla" diye başlar. Pakdil için dostluk çok kalbi bir meseledir.
Fethi Gemuhluoğlu kimdir? 1922-1977 yılları arasında yaşayan bürokrat. Dostluk kelimesine yoğunlaşan Gemuhluoğlu, çevresi tarafından "gönül adamı" olarak kabul edilirdi.