Edebiyat tarihimizdeki ilkler
Yurdumuzdaki ilk gazetenin Zimirini olduğunu biliyor muydunuz? Edebiyat, zamana meydan okuyarak yeni bir dünyaya doğru yelken açtırdı. Edebiyat tarihimizde birçok eser, yeni bir çağ başlatarak okuyucuyu derinden etkiledi. Edebiyat tarihimizdeki ilkleri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 11.02.2020
09:32
Güncelleme Tarihi: 11.02.2020
09:43
İlk yerli tiyatro eseri Şinasi'nin Şair Evlenmesi adlı tiyatro eseridir. Edebiyatımızın ilk tiyatro örneği Şair Evlenmesi, tek perdelik komedidir. Yazar, geleneksel Türk tiyatrosu ile Batı tiyatro tekniğini kaynaştırdı. Sahne dili güçlü olan bu yapıtla Şinasi, ulusal tiyatronun nasıl olması gerektiğini de örneklemiştir.
Edebiyatımızın ilk yerli romanı Şemsettin Sami'nin Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat adlı eseridir.
Basiret gazetesi romanın yayınlanışını şöyle duyurdu: "Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat adıyla, bir zatın düzenlediği hikâye, çok güzel ve eğlenceli olduğu gibi, evlenme ve ahlâka ait pek çok ibret ve öğüdü de içinde bulundurmaktadır."
Edebiyatımızın ilk çeviri romanı Yusuf Kamil Paşa'nın Fenelon'dan yaptığı Telemak'tır.
Fenelon'un Fransa'nın gelecekteki kralının eğitimi için yazdığı ve 1699'da yayınlandıktan sonra ünlenen eser Telemakhos'un Serüvenleri, ideal devletin ve devlet adamının nasıl olacağını anlatır.
Edebiyatımızın ilk köy romanı Nabizade Nazım'ın Karabibik adlı eseridir.
Roman değil, uzun öykü olarak da değerlendirilebilir. Antalya'nın bir köyünde yaşayan Karabibik adlı köylünün yaşam mücadelesini konu edinir.
Edebiyatımızın ilk psikolojik romanı Mehmet Rauf'un Eylül'dür.