Edebiyat tarihinin en ünlü 16 dostluğu
Edebiyatçılar rekabetten beslendikleri kadar dostluklarını da geri planda tutmadı. Onların anılarında arkadaşlık dünyalarını keşfetmek zordu hatta eserlerin çoğu sadece bu mesele üzerinden ilerliyordu. Biz de sizler için dostluk hikayelerinin ardındaki 16 edebiyatçının öyküsünü derledik.
Giriş Tarihi: 09.06.2019
15:49
Güncelleme Tarihi: 30.07.2019
14:49
Orhan Veli – Oktay Rıfat – Melih Cevdet Anday
Edebiyat tarihimizin kural tanımaz dönemine adını veren Garip, elbette arkadaşlık temelinde oluşturulmuştu. Garip'in üç ismi birbirlerini lise sıralarından beri tanıyan Orhan, Oktay ve Melih'ten başkası değildi.
Orhan Kemal ve Nazım Hikmet
Orhan Kemal, Nazım'la birlikte geçirdikleri tutsaklık yıllarından aklında kalanları "Nazım Hikmet'le 3,5 Yıl" kitabında aktardı.
Cahit Sıtkı Tarancı – Ziya Osman Saba
Bu iki şairin tanışması, Galatasaray Lisesi'ndeki öğrencilik yıllarına rastlar. Uzun yıllar boyunca mektuplaşmaları, 'Ziya'ya Mekuplar' adıyla Cahit Sıtkı Tarancı'nın ölümünün ardından kitaplaştırıldı.
J. R. R. Tolkien – C. S. Lewis
Bu isimler iki sıkı arkadaş ve aynı zamanda iki dişli rakiplerdi. Tolkien ve Lewis'in arkadaşlığı okul sıralarında başladı. İkili, Oxford Üniversitesi'nde tanıştılar. Yazarların ikisi de, Oxford'da İngiliz Edebiyatı profesörü olmadan önce I. Dünya Savaşı döneminde İngiliz ordusunda görev aldılar.
Fantastik edebiyata küçük yaştan itibaren merak salan yazarlar, Oxford yıllarında Inklings adlı bir edebiyat topluluğu kurmuşlardı. Lewis ile Tolkien, diğer Oxfordlu profesörlerle birlikte toplulukta fantastik kitaplar okuyup tartışmalar düzenledi. Sonrasında ise dostlukları uzun yıllar sordu. Hatta Yüzüklerin Efendisi ve Narnia Günlükleri içerisindeki mitolojilerin bu dostluktan beslendiği söylenebilir.
D. H. Lawrence – Katherine Mansfield
Lawrence ve Mansfield, yaşamlarının son dönemlerinde birbirine bağlı iki arkadaş olmuşlardır. Hatta Lawrence, Women in Love kitabındaki kahramanı Gudrun'ı oluştururken yakın arkadaşından ilham almıştır.