Arama

Edebiyatçılarımızın eserlerindeki İstanbul mekanları

İçinden edebiyat geçen bir şehirdir İstanbul... "Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer" mısralarını bir şaire yazdıran, nice yazarın eserine konu olan büyük bir medeniyetin beşiğiydi. Edebiyatçılarımız tarih boyunca bu eşsiz şehrin güzelliğine kayıtsız kalamadı. İstanbul'un her bir köşesi bilhassa roman ve hikayeler için zengin bir kaynaktı. Peki, birçoğuna aşina olduğumuz roman ve hikayelerdeki İstanbul mekanları nerelerdi? Her gün önünden geçtiğimiz bir mekanda hangi roman kahramanı eski medeniyetimizin izlerini aramaya koyuluyordu? Gelin, İstanbul'u bir de roman ve hikaye kahramanlarıyla beraber düşleyelim...

  • 14
  • 21

"Mayıs Boğaziçi mevsimidir, azizim. Boğaziçi! Sade mayıs değil, bütün sene… Zannederim ki oraları kışın bile latiftir. Bir rüzgarı var, aman yarabbi, bir rüzgarı var, Necip! O temiz rüzgar başka nerede bulunabilir. Sizin adanıza gelen rüzgar bütün Boğaz'ın üstünden geçip kirlendikten sonra size gelir."

  • 15
  • 21
BEYAZIT MEYDANI’NDA “ŞEHRİ VE İNSANLARI RİYASIZ KUCALAYAN” SAİT FAİK
BEYAZIT MEYDANI’NDA ŞEHRİ VE İNSANLARI RİYASIZ KUCALAYAN SAİT FAİK

📌Sait Faik 200'den fazla hikayesiyle başta Adalar ve Boğaziçi köyleri olmak üzere hemen hemen bütün İstanbul'un fakir ve orta tabaka insanlarının yaşadığı mahalleri okuyucuya tanıttı.

  • 16
  • 21
BEYOĞLU
BEYOĞLU

📌Şehrin kalbinde hayatın aktığı yerde insanların yaşamlarına tanıklık etti. En çok konu edindiği İstanbul mekanlardan birisi Beyoğlu'ydu:

"Beyoğlu bir alemdir (…) İnsanlar yarına burada hızlanır. Uyuyan koca şehrin ortasında iki üç yüz metre içinde geceleri atan bir tek yüreği vardır, İstanbul'un. Sıkın, Sarıyer'de patlak versin. Çıkarın ölüversin." (Beyoğlu)

  • 17
  • 21

📌Kimi zamanda Beyazıt Meydanı'ndaki Havuzbaşında sevdiği kadını beklerken bütün şehrin sunduğu güzellikleri ve insanlarla yaşadığı ilginç hadiseleri öykülerine taşır.

"Beyazıt havuzunun kenarındaki kanepelerden birine oturmuş, sizi bekliyorum. Yaşını almış bir adamın yirmi yaşındaki çocuk kederlerini, sevinçlerini yaşaması ne demektir, diye düşünüyorum: Belki bir geç olma hadisesi…"

  • 18
  • 21
HUZUR'UN BAŞ KAHRAMANI: İSTANBUL
HUZUR’UN BAŞ KAHRAMANI: İSTANBUL

📌Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Sahnenin Dışındakiler ve Huzur adlı romanları İstanbul'u ele alış biçimindeki gösterdiği farklılıklarla "Türk romanında İstanbul'a yeni bir bakış açısı getirdi.

📌Tanpınar, hocası Yahya Kemal gibi İstanbul'u eserlerinde bir dekor hatta bir şahsiyet olarak kullanmıştır. İstanbul, Huzur'da roman kahramanlarından biri gibidir.

"Bir huzursuzluğun romanı: Huzur"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN