Arama

Edebiyatçılarımızın eserlerindeki İstanbul mekanları

İçinden edebiyat geçen bir şehirdir İstanbul... "Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer" mısralarını bir şaire yazdıran, nice yazarın eserine konu olan büyük bir medeniyetin beşiğiydi. Edebiyatçılarımız tarih boyunca bu eşsiz şehrin güzelliğine kayıtsız kalamadı. İstanbul'un her bir köşesi bilhassa roman ve hikayeler için zengin bir kaynaktı. Peki, birçoğuna aşina olduğumuz roman ve hikayelerdeki İstanbul mekanları nerelerdi? Her gün önünden geçtiğimiz bir mekanda hangi roman kahramanı eski medeniyetimizin izlerini aramaya koyuluyordu? Gelin, İstanbul'u bir de roman ve hikaye kahramanlarıyla beraber düşleyelim...

  • 16
  • 21
BEYOĞLU
BEYOĞLU

📌Şehrin kalbinde hayatın aktığı yerde insanların yaşamlarına tanıklık etti. En çok konu edindiği İstanbul mekanlardan birisi Beyoğlu'ydu:

"Beyoğlu bir alemdir (…) İnsanlar yarına burada hızlanır. Uyuyan koca şehrin ortasında iki üç yüz metre içinde geceleri atan bir tek yüreği vardır, İstanbul'un. Sıkın, Sarıyer'de patlak versin. Çıkarın ölüversin." (Beyoğlu)

  • 17
  • 21

📌Kimi zamanda Beyazıt Meydanı'ndaki Havuzbaşında sevdiği kadını beklerken bütün şehrin sunduğu güzellikleri ve insanlarla yaşadığı ilginç hadiseleri öykülerine taşır.

"Beyazıt havuzunun kenarındaki kanepelerden birine oturmuş, sizi bekliyorum. Yaşını almış bir adamın yirmi yaşındaki çocuk kederlerini, sevinçlerini yaşaması ne demektir, diye düşünüyorum: Belki bir geç olma hadisesi…"

  • 18
  • 21
HUZUR'UN BAŞ KAHRAMANI: İSTANBUL
HUZUR’UN BAŞ KAHRAMANI: İSTANBUL

📌Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Sahnenin Dışındakiler ve Huzur adlı romanları İstanbul'u ele alış biçimindeki gösterdiği farklılıklarla "Türk romanında İstanbul'a yeni bir bakış açısı getirdi.

📌Tanpınar, hocası Yahya Kemal gibi İstanbul'u eserlerinde bir dekor hatta bir şahsiyet olarak kullanmıştır. İstanbul, Huzur'da roman kahramanlarından biri gibidir.

"Bir huzursuzluğun romanı: Huzur"

  • 19
  • 21

📌Huzur romanı tam anlamıyla bir İstanbul panoramasıdır. Romanın baş kahramanları Nuran ve Mümtaz söz gelimi İstanbul'u birlikte yeniden keşfederler. Beraber çıktıkları her İstanbul gezisinde koca bir medeniyetin izlerini bulmaya çalışırlar. Huzur'da neredeyse İstanbul'un bütün mekanlarına, semtlerine rastlamak mümkündü.

"Mümtaz bu hayattan Mahmutpaşa'nın çığlığı içine çıktığı zaman, bir mahzende cins bir şarapla sarhoş olduktan sonra güneşe çıkanların sarhoşluğunu duyardı..." Bu rota Beyazıt Camii, Beyazıt Meydanı, Küllük, Sahaflar, Çadırcılar, Bitpazarı, Bedesten, Kapalıçarşı, Nuruosmaniye, Mahmutpaşa, Eminönü, Yeni Cami güzergâhını ifade ediyordu.

  • 20
  • 21
BEDESTEN (KAPALIÇARŞI)
BEDESTEN KAPALIÇARŞI

📌Mümtaz'ın en çok uğradığı mekanlardan biri Bedesten yani bugünkü ismiyle Kapalıçarşı'ydı. Burayı her dolaştığında geçmiş ve gelecek arasında bir köprü kurmaya çalışıyor, nesneler üzerinden Eski İstanbul'un hatta koca bir medeniyetin değişimlerine tanıklık ediyordu.

"Bitpazarı kapısından girer, Bedestene kadar o dolambaç yollardan yürürdü. Öbür taraf çok taklit ve baştan savma olmak üzere bugündü; (...) Halbuki Bitpazarı ile Bedesten'de, dikkati açık olursa, daima şaşırtıcı bir şey bulunurdu. Burada hayatın, taklidi güç olan, tenimize yapışmadan ve içimize yerleşmeden yanaşmayan iki ucu birleşirdi. (...) Eski İstanbul, gizli Anadolu hatta mirasının son döküntüleriyle imparatorluk, bu dar, iç içe dükkânların birinde en umulmadık şekilde ve birden parlardı. Kasabadan kasabaya, aşiretten aşirete, devirden devire değişen eski zaman elbiseleri, nerede dokunduğunu söyleseler bile unutacağı, fakat motiflerini ve renklerini günlerce hatırlayacağı eski halı ve kilimler, Bizans ikonlarından eski yazı levhalarına kadar bir yığın sanat eseri, işlemeler, süsler, hülasa yığın yığın sanat eşyası, hangi geçmiş zaman güzelinin boynunu, kollarını süslediği bilinmeyen bir iki nesle ait mücevherler, bu rutubetli ve yarı karanlık dünyada hüviyetlerine eklenen uzak zaman ve bilinmezin cazibesiyle onu saatlerce tutabilirdi."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN