Edebiyatçıların kaleminden Ayasofya
Asırlar boyu dimdik ayakta kalan, ihtişamını nesilden nesile aktaran Ayasofya için yıllar öncesinden söylenen sözler, kaleme alınan satırlar cevap veriyordu bugünlere. İşte Necip Fazıl'dan, Sezai Karakoç'a kadar bu davaya önderlik eden isimlerin tarihe not ettikleri satırlar...
Giriş Tarihi: 13.06.2020
15:16
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024
13:07
🔳 "Ayasofya'nın cami olmaktan çıkarılması bir sebep değil bir sonuçtur. Tekrar cami olarak açılması da bir sebep değil bir sonuç olacaktır. İslam'ın Batı karşısında yenilgisinin, üstünlüğünü kaybetmesinin sonucu ve sembolik işareti olarak Ayasofya cami olmaktan çıkmıştır."
Sezai Karakoç kimdir? Sezai Karakoç'un hayatı…
🔳 Sosyal bilimler açısından dünyada ilim âlemine yön veren hocaların hocası merhum Prof. Dr. Halil İnalcık, Almanya'nın Münih şehrinde katıldığı Bizantinistler kongresinde; Almanya'nın Bavyera Bölgesi Kardinali'nin, "Ayasofya'nın kubbesi üzerinde Hıristiyanlığın yıldızı parlayacak." ifadesi üzerine salondakiler tarafından dakikalarca ayakta alkışladığını anlatmıştı. Prof. Dr. Halil İnalcık, Batı'nın gizlediği yüzü ve amaçları hakkında Türkiye'yi şu sözlerle uyarmıştı: "İstanbul'u bugün hala Batı benimsemeye devam ediyor. Sizi uyarıyorum bir tarihçi olarak. Bütün bunlar bir oyundur. Batı hiçbir zaman vazgeçmedi."
Prof. Dr. Halil İnalcık'ın Batı ile ilgili uyarıları
🔳 "Ya Ayasofya'nın minarelerindeki ezan sesini kim susturdu? O minarelerde okunan ezân, Allah'ın adı yanında Peygamber'in adını göklere dağıtırken, ecdadına bağlı ruhlarda beni de düşündürüyordu da ondan mı? Bin haçlı ordusu bunları yapamazdı! Siz nasıl yaptınız?"
Ahlâk davasıyla geçen bir ömür: Nurettin Topçu
🔳 "Burası bin yıl dünyanın en büyük kilisesiydi. Fetih sonrası beş asır cami kalmış. Fatih, Ayasofya Camii Vakfiyesi'nde de amaç dışı kullanmak isteyenler için 'Allah'ın gazabı onların üzerinde olsun' bedduası etmiş. İstanbul'un işgalinde bile kimse Ayasofya'da namazı engellemeyedi."