Edebiyatımıza umudun yansıyışı: Mavi
Gökyüzüne en çok yakışan, içimizi ferahlatıp açan bir renktir, mavi. Umudun rengi... Peygamber Efendimiz (SAV) üzülünce gökyüzüne, sevinince toprağa bakarmış. Çünkü toprakta tevazu, gökte ferahlık var derler. Biz de içiniz açılsın diye edebiyatımızdaki mavili şiirleri derledik.
Giriş Tarihi: 14.08.2022
10:31
Güncelleme Tarihi: 14.08.2022
13:14
Neden ilk yağmurlarda sonbahar İlk soğuklara doğru ürperti Hatırlanır savrulan yapraklarda Vardı.
Ben şimdi başını alıp giden Mavi bulutun muyum, Sislerdeki evin önünden geçsem, Camlarda bulur muyum?
Kaplar Denizin Yüzünü - Behçet Necatigil
➡ Behçet Necatigil Kimdir?
Herhangi bir edebi akıma katılmamış bağımsız bir şairdir. Tiyatro, mitoloji, çeviri, radyo oyunları gibi birçok alanda eserler vermiştir. "Evler Şairi" olarak anılır. Eserlerinden bazıları: Sevgilerde, Kapalı Çarşı, İki Başına Yürümek ve Evler'dir.
Bak sabah olmuş Sağ elim kement gibi bak sana uzattım Ben karanlığım korkma ben karanlığım Sessiz sabahların korkak idamlıkları kalkın Ben sizi mavi sabahlara sararım. Yeni bir çağa giriyoruz bakın En serseri bombalar ensesinde kimsesizliğin Öcünü kusuyor önünüze Bunalan sessizliğin.
Karanlıkta Korkan İdamlıklar - Erdem Bayazıt
Erdem Bayazıt Kimdir?
Edebiyat bölümü mezunu olan şair, aynı zamanda edebiyat öğretmenliği de yapmıştır. Edebiyat ve Mavera dergilerinin kurucuları arasında yer alır. Eserlerine İslami ve manevi konulara yer verir. Sebep Ey ve Risaleler yayımlanmış şiir kitaplarıdır.
Seni unutarak baktığımda bile Dünyanın her yerlerinden geçiyorsun Yayılıyorsun kalabalıklara Yalnız yayılmak mı Aşkın en büyüğü, en dayanılmazı demeli buna. Özlenirsin, alabildiğine varsın da Daha da var oluyorsun gün günden Olgun bir meyve gibi güleceksin zamanla Bir kadın da değilsin, bir kişi de değilsin Bir kuş olsa mavilik derdi buna.
O Mavilik Derdi Buna - Edip Cansever
➡ Edip Cansever Kimdir?
Çok sesli şiirin temsilcilerinden olan Edip Cansever, ikinci yeni şiirin özgün temsilcilerindendir. Edebiyatımızda otel metaforunu çok kullandığı için "oteller şairi" olarak ünlenmiştir. Şiirlerinde çağdaş insanın yabancılaşmasını işlemiştir. Şiirlerinde öykülemeye, tasvire ve diyolog tarzı ifadelemeye sıkça yer vermiştir.
Kayıklarla kayıkçılar Dalgıçlarla balıkçılar Bilirsin: ne ister, deniz!
Kendini bu isteklerin: Yelkenlerin küreklerin Altına seriver, deniz!
Balıkların,kandillerin Ne varsa olsun ellerin Bana mavini ver deniz!
Mavi - Arif Nihat Asya
➡ Arif Nihat Asya Kimdir?
Aruzla başladığı şiirde rubailer ve gazeller yazdı. Rubailere büyük önem veren şair rubailerden oluşan beş kitap yazdı. Daha sonra hece vezniyle ve serbest vezinli şiirler de yazdı. Ulusçu şiirleyle dikkat çeken şair yurdun güzelliklerini, doğasını anlatan, kimi zaman yergici ama Türklüğü yücelten şiirleriyle tanınır.
Yapyaşlı bir rum kadın Her şeyde yanıp sönen bir kıyamet algısı Haydi koşayım diyorum belki dağılır Koşuyorum Sancağımda kendi rüzgarımla ölgün kıpırtılar Hayır daha sevgili daha sevimli değil Ne başka bir gün ne başka bir zaman Çok geçmeyecek aradan Şöyle diyeceğim: Bulutlar açmadı Mavi gök orda mı?
Cahit Zarifoğlu - Mavi Gök Orada mı?
➡ Cahit Zarifoğlu Kimdir?
İlk şiirlerinde ikinci yeni akımının etkilerine rastlanır. Madde-ruh çatışması, doğu-batı çatışmasını işledi. İlk şiir kitabı "İşaret Çocukları" 1967'de yayımlandı. Şiirlerinde Anadolu insanının acı, umut ve sevgisini yansıttı. Son şiirlerinde İslami düşüncedeki insan sevgisi ve mutluluk temasını işledi. Zaman zaman gerçeküstü ve eski şiir kalıplarını uyguladı.