Edebiyatımıza yön veren ünlü isimler hangi üniversiteleri tercih etmişti?
İki buçuk milyon kişinin girdiği sınav sonrası, öğrencilerin hayatını belirlemede etkin olacak tercih dönemi de başladı. Bu dönemde öğrencilerin kafasında tercihe dair pek çok soru işaretleri bulunmakta. Peki, romanlarını, şiirlerini, öykülerini severek okuduğumuz ünlü edebiyatçıların hangi üniversite ve bölümleri tercih ettiğini biliyor musunuz? Hepsinin edebiyat bölümünden mezun olduğunu düşünüyorsanız, içeriğimize bakmanızda fayda var... İşte edebiyatımıza yön veren ünlü isimlerin tercih ettiği üniversite ve bölümler...
Giriş Tarihi: 09.08.2020
09:45
Güncelleme Tarihi: 07.10.2020
15:29
Sesli dinlemek için tıklayınız.
Cemal Süreya ile Sezai Karakoç okul arkadaşıydı . Süreya, 1950'de Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Maliye ve İktisat bölümünde okudu. Şair, bu dönemde şiirlerini yayımlamaya başlamıştı.
Akademisyen kimliğiyle ön planda olan Nurettin Topçu'nun eğitim hayatı dolu dolu geçti.1928'de Avrupa'da öğrenim görmek amacıyla girdiği imtihanı kazanarak Hamdi Akverdi, Vehbi Eralp, Hamdi Ragıp Atademir, Enver Ziya Karal gibi şahıslarla birlikte Fransa'ya gitti. Önce Fransızca öğrenmek için Aix Lisesi'ne kaydedildi. Görüşlerini benimseyeceği ve uzun zaman mektuplaşacağı aksiyon (hareket) felsefesinin kurucusu Maurice Blondel'i bu sırada, muhtemelen felsefe hocası ve Blondel'in talebesi Jacques Paliard vasıtasıyla tanıdı.
İki yıl sonra Strasburg Üniversitesi' ne geçerek felsefe öğrenimi gördü, ahlâk kurlarını tamamladı, sanat tarihi lisansı yaptı. Nurettin Topçu Fransa'da psikoloji ve estetik, genel felsefe ve mantık, çağdaş sanat tarihi, sosyoloji ve ahlâk, eski çağlar sanat ve arkeolojisi dallarından lisans aldı.
Edebiyatçıların kaleme aldığı 25 mektup
Cahit Sıtkı Tarancı, mülkiyeden sonra İstanbul'daki Yüksek Ticaret Okulu' nda öğrenim görmeye başladı. Cumhuriyet gazetesi sahipleri Nadir Nadi ile Doğan Nadi'nin desteği ile üniversite yükseköğrenimini tamamlamak üzere Paris'e gitti. O yıllarında ise Paris'te Sciences Politiques' te öğrenimine devam etti.
İstanbul Üniversitesi denilince akla gelen ilk isimlerden biri Tanpınar'dı. Şair henüz lise öğrencisiyken şiirlerinden tanıdığı Yahya Kemal Beyatlı'nın etkisiyle 1919 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 'ne girdi. Burada başta Yahya Kemal olmak üzere Mehmed Fuad Köprülü, Cenab Şahabeddin, Ömer Ferit Kam, Babanzâde Ahmed Naim gibi hocaların derslerine devam etti. 1923 yılında Şeyhî'nin "Hüsrev ü Şirin" başlıklı mesnevîsi üzerine yazdığı lisans teziyle edebiyat fakültesinden mezun oldu.
Yıllar sonra ise Tanzimat'ın 100. yıldönümü dolayısıyla 1939'da eğitim bakanı Hasan Âli Yücel' in emriyle Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulan "19'uncu asır Türk edebiyatı" kürsüsüne, doktorası olmadığı hâlde, "Yeni Türk edebiyatı profesörü" olarak atandı ve Tanzimat'tan sonraki Türk edebiyatının tarihini yazmakla görevlendirildi.
Edebiyatımızdaki ünlü şiirler kimlere yazıldı?
Nuri Pakdil sadece İstanbul'da okumuş olmak için Hukuk Fakültesi'ne kaydolmuştu. Şair bu durumu şöyle açıklıyordu:
"Çünkü inançlarıma aykırı bir hukuk düzeni anlatılıyordu bizimle hiçbir bağı olmayan yabancı yasaları ezberliyorduk."